Site logo

Zimski sportovi: Najbolja skijališta u Bosni i Hercegovini

Zimski sportovi: Najbolja skijališta u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina se nalazi na zapadnom Balkanu, a graniči se sa Hrvatskom na severu, severozapadu i jugu, te sa Srbijom i Crnom Gorom na istoku. Najveći deo teritorije čine planine i visoki krš, pokriveni šumama i pašnjacima. Najviši vrh je Maglić (2386 m). Nizine se nalaze na severu i na jugozapadu.

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine je bio domaćinom Zimskih olimpijskih igara 1984. godine (ZOI ’84.). Olimpijske planine Jahorina, Bjelašnica, Igman i Vlašić adaptirane su i opremljene su rekvizitima za vrhunske zimske sportove. Adaptirani i obnovljeni sportski sadržaji nude turistima na ovim planinama izuzetne uslove za ugodno i aktivano opuštanje, rekreaciju i zabavu u zimskoj sezoni godišnjih odmora. Uređene staze za skijanje, moderne žičare, profesionalno održavanje staza za skijanje, raznovrsna ponuda smještajnih kapaciteta (hoteli, moteli, vikendice), samo su neki od razloga za dobar odmor na planinama u Bosni i Hercegovini.

Osim planinskih zimskih ski centara sa uređenom infrastrukturom za aktivan odmor, zimska turistička ponuda Bosne i Hercegovine obiluje i drugim kvalitetnim destinacijama. 

Sponzorisano (tekst se nastavlja ispod oglasa)


Jahorina SKI centar

Jahorina je smještena u srcu Balkana, na spoju hladne kontinentalne i tople mediteranske klime, sa najvišim vrhom Ogorjelica 1916m nadmorske visine, zbog čega je veoma zdravo i prijatno provoditi zimske dane na ovoj planini.

Jahorina se može pohvaliti najsavremenijim sistemom za osnježavanje kojim je povezano cijelo skijalište, odnosno 46km alpskih i 10km nordijskih staza. U svakom trenutku, perfektno uređene staze su povezane najmodernijim žičarama za prevoz skijaša i bordera, koje su ukupnog kapaciteta oko 17 000 skijaša na sat.

Skijaši na Jahorini mogu izabrati skijanje na lakim stazama, stazama srednje težine kao i na teškim stazama koje su prilagođene iskusnijim I spretnijim skijašima. 46 km staza pokriveno je sa jednom kabinskom gondolom, tri šestosjedne žičare, jednom dvosjednom i sa tri ski lifta.

Za avanturiste i ljubitelje adrenalina dostupna je i staza za noćno skijanje na kojoj je izgrađeno novo osvjetljene koje omogućava uživanje na skijama i nakon zalaska sunca. Noćno skijanje je najbolji način da se završi dan na planini. Jahorinski skijaši i borderi imaju tu priliku da osjete čari jahorine noću i doslovno provedu dan na skijama.

SKI centar "Ravna Planina"

Ski centar “Ravna planina” nalazi se u naselju Gornje Pale, na 20 kilometara od Sarajeva i na dva kilometra od centra Pala. Od sezone 2014/15 ovo skijalište otvoreno je za sve posjetioce i ljubitelje zimskih radosti.

Ravna planina je od ranije ponata kao izletište u blizini Sarajeva i kao jedan od češćih izbora Sarajlija kad su u pitanju vikend ili jednodnevni izleti. Zbog neposredne blizine olimpijske planine Jahorine, Ravna planina kao izletište, otvaranjem ski centra još više dobija na atraktivnosti i svojim ljepotama privlači mnogobrojne turiste.

Ski centar “Ravna planina” u svojoj ponudi ima 12,5 km ski staza uređenih po najvećim standardima, a glavna staza dužine 1400 m, koja je prošla homologaciju i zadovoljava sve svjetske standarde koristi se i za održavanje FIS trka koje su ove godine održane po drugi put na Ravnoj planini.

Inače ovo skijalište je povezano stazom za nordijsko skijanje i stazom za motorne sanke, dužinom od 12km sa mogućnošču rekreativnog alpskog skijanja.

Sponzorisano (tekst se nastavlja ispod oglasa)


SKI centar Bjelašnica

Bjelasnica je najviši ski centar u Bosni i Hercegovini (Najviši vrh Bosne i Hercegovine je planina Maglić sa 2386 m nadmorske visine).

Planina Bjelašnica se nalazi u središnjem delu Bosne i Hercegovine, smeštena jugozapadno, na udaljenosti od samo 25 km, od Sarajeva. Do nje je planina Igman, na kojima je održan veći dio takmičenja XIV Zimskih Olimpijskih igara u alpskim i nordijskim disciplinama kao i skokovima 1984. godine.

Zima na Bjelašnici traje od novembra do maja. Posebnu atrakciju predstavljaju visoki snežni smetovi koji mogu dosegnuti i do nekoliko metara. Zima je posebno interesantna upravo zbog pejzaža koji pruža planina prekrivena snežnim prekrivacem, nalik na belu pustinju oblivenu zracama sunca, iznad koje se prostire ništa više nego nebeski krajolik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na najvišem delu na 2067 m nadmorske visine, podignuta je 1894. godine meteorološka stanica, koja je ujedno i najviša stalno nastanjena tacka u Bosni i Hercegovini. Sam vrh je po tome i dobio ime Opservatorija, a sama planina po belini kamena i snegovima koji se zadržavaju na vrhovima i do avgusta meseca.

SKI centar Vlašic

Vlašić je planinski masiv, koji dominira Srednjom Bosnom, čiji je najviši vrh Paljenik na 1943 metra nadmorske visine.

Najpitomiji, i za turiste najinteresantniji deo Vlašića je poznat kao Babanovac. Smešten je na visini od 1260 metara. Babanovac je ustvari okosnica turističkog razvoja, pa je još sedamdesetih godina na ovom delu izgrađena 90 metara visoka skakaonica na kojoj su se održavala međunarodna takmičenja u skokovima „Pokal Vlašić“. Na njemu su učestvovali najbolji svetski skakači na skijama. Danas se skakaonica nalazi u neupotrebljivom stanju, ali će verovatno brzo doći do njene rekonstrukcije i ponovnog osposobljavanja.

Babanovac je mesto gdje postoje karakteristke urbanog naselja, sa više od hiljadu manjih po gradnji i nameni karakterističnih vikend objekata. Tu se naklazi veliki broje pansiona i manjih hotela, ali i nekoliko najluksuznijih hotela koji mogu zadovoljiti ukus gostiju sa najvišim kriterijumima. Korišćenje saune, trim kabineta, ili bazen samo su neke od usluga dostupnih u većini hotela.

Upravo taj spoj skromnog i luksuznog, malih i velikih zahteva, raskošnog sjaja hotela i intime malih vikendica, Babanovac čine bajkovitim.

Sponzorisano (tekst se nastavlja ispod oglasa)


Kozara SKI centar

Planina Kozara, u geografskom i geomorfološkom pogledu zahvata pripanonsko područje unutrašnjih Dinarida. Površina Nacionalnog parka „Kozara“ je 3520 ha, proglašena je Nacionalnim parkom 1967.s ciljem zaštite kulturno – istorijskih i prirodnih vrijednosti planine Kozare. Kozara je planina dinamičnog reljefa čiji visovi ne prelaze hiljadu metara nadmorske visine. Umjereno – kontinentalna klima, veliki broj sunčanih dana i pitomi planinski vrhovi – vidikovci sa kojih se vidi Gradiška, Prijedor, Dubica i ostala okolna mjesta, daju posebnu vrijednost ovoj planini.

Na Mrakovici je uredena skijaška staza dužine 800 metara i u funkciju su stavljeni ski – liftovi. Obezbijeđeni su uslovi za skijaše svih uzrasta koji, od sada, mogu uživati u ovom atraktivnom, zimskom sportu.

Skijalište Kozara (Kozara SKI centar) ima 3 ski staze sa liftovima. Ski staza Kozara 1 dužine 650 metara sa ski liftom tanjir. Ski staza Kozara 2 duzine 850 m i ski lift tipa „sidro“.

Dječija staza duzine 200 m i mali ski lift. Obezbjeđeni su uslovi za skijaše svih uzrasta, naročito početnike, koji mogu uživati u ovom atraktivnom zimskom sportu.

Staze su uređene modernim snježnim ratracima, koji stvaraju idealne uslove za skijanje. Poseban ugođaj čini noćno skijanje.

SKI centar Ranče

Ski centar Ranče nalazi se na obroncima planine Vlašić i udaljeno je svega 15 km od kraljevskog grada Jajca i svega 20 kilometara od poznatog skijališta Vlašića. Planina Ranče nalazi se u središnjoj Bosni, pripada Vlašićkom masivu, to je dosta pitoma planina i pristupačna sa svih strana.

Skijaški centar opslužuje jedan SKI lift (vučnica) na tri skijaške staze koje su opremljene sistemom umjetnog zasnježivanja staza sa rasvjetom za noćno skijanje.

Najviša kota Ranča je Suvi vrh koji se nalazi na 1463 m nadmorske visine.U okviru skijališta za smještaj gostiju na raspolaganju je jedan motel. Na skijalištu je moguće iznajmiti skijašku opremu i angažirati instruktore škole skijanja. 

Izvor: wevotravel

Izvor fotografije: Facebook

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte više...