Site logo
Opis

Ski centar “Ravna planina” nalazi se u naselju Gornje Pale, na 20 kilometara od Sarajeva i na dva kilometra od centra Pala. Od sezone 2014/15 ovo skijalište otvoreno je za sve posjetioce i ljubitelje zimskih radosti.

Ravna planina je od ranije ponata kao izletište u blizini Sarajeva i kao jedan od češćih izbora Sarajlija kad su u pitanju vikend ili jednodnevni izleti. Zbog neposredne blizine olimpijske planine Jahorine, Ravna planina kao izletište, otvaranjem ski centra još više dobija na atraktivnosti i svojim ljepotama privlači mnogobrojne turiste.

Ski centar “Ravna planina” u svojoj ponudi ima 12,5 km ski staza uređenih po najvećim standardima, a glavna staza dužine 1400 m, koja je prošla homologaciju i zadovoljava sve svjetske standarde koristi se i za održavanje FIS trka koje su ove godine održane po drugi put na Ravnoj planini.

Inače ovo skijalište je povezano stazom za nordijsko skijanje i stazom za motorne sanke, dužinom od 12km sa mogućnošču rekreativnog alpskog skijanja.

U svojoj ponudi Ski centar “Ravna planina” ima i ski lift kapaciteta 800 skijaša na sat, ski vrtić i bebi lift, a od ove sezone i prvu gondolu – kabinsku žičaru – za prevoz skijaša i svih zainteresovanih posjetilaca koja je do sad bila dostupna samo u svjetskim ski centrima, a od ove godine je od 25.12.2017. godine dostupna i svim posjetiocima Ski centra “Ravna planina”.

Gondola na Ravnoj planini, kao dio projekta Jahorina Expres, je jedina ovog tipa u Bosni i Hercegovini, a sastoji se od 19 kabina gdje svaka od njih prevozi 10 skijaša što iznosi 2200 skijaša na sat. Infrastruktura ovog tipa do sada je krasila svjetska skijališta, a od ove sezone dostupna je i skijašima u Bosni i Hercegovini.

Gondola se kreće od restorana “Gondola” do vrha glavne staze, gdje se nalaze jezera za vještačko osnježavanje staza i još jedan novi objekat koliba “Gondola”. Sa ovog lokaliteta svi posjetioci mogu uživati u izvanrednom pogledu koji se pruža sa jedne strane na Pale i Sarajevo, a sa druge pogled doseže do Jahorine, Zlatibora, Romanije, …

Novi objekat koliba “Gondola” koji se nalazi na vrhu staza raspolaže sa 300 mjesta.

Parking na ovom skijalištu za sve posjetioce i ove godine je besplatan, sa povećanim kapacitetom od oko 1000 parkirnih mjesta.

Skijaški centar “Ravna Planina” pored raznovrsne ponude u toku zimske sezone ozbiljno pretenduje da preraste u pravi rekreativni centar jer planovi za ljetnu sezonu obuhvataju biciklističke staze, planinarske staze, zip-line, kupalište na jezerima i mnoge druge aktivnosti za uživanje u prirodi.

Sponzorisano
Sponzorisano
Otvoreno
Otvoreno 24h danas
 • Ponedeljak

  Otvoreno 24h

 • Utorak

  Otvoreno 24h

 • Srijeda

  Otvoreno 24h

 • Četvrtak

  Otvoreno 24h

 • Petak

  Otvoreno 24h

 • Subota

  Otvoreno 24h

 • Nedelja

  Otvoreno 24h

 • 3. oktobar 2023. 05:52 lokalno vrijeme

Lokacija
Posjetite nas na društvenim mrežama
Sponzorisano
 • Nema još komentara.
 • Dodajte recenziju