Site logo
Opis

Korištenje vode banje Šeher ima dugu tradiciju i nosi veliki potencijal u kontekstu zdravstvenog turizma i programa promocije zdravlja. Prvi tragovi o termalnim vodama na ovom području naziru se zapisima starih Rimljana, a u mnogim putopisima, koji datiraju iz 17. i 18. vijeka, pominju se i termalna kupatila izgrađena u neposrednoj blizini rijeke Vrbas u Banjaluci.

Banjalučko naselje Srpske Toplice (ranije Gornji Šeher, a prije toga Ilidža), u kojem se nalazi banjsko rekreativni centar, predstavlja najstariju gradsku četvrt poznatu po izvorištima termomineralne vode i kao stanište endemične paprati bajkovitog imena - „vilina vlas“.

Prema Ugovoru sa Ministarstvom za energetiku i rudarstvo Republike Srpske, Institut „Dr Miroslav Zotović“ ima dozvolu za eksploataciju termomineralne vode banje Srpske Toplice/Šeher, a projekat rekonstrukcije stare banje „Šeher“ ima za cilj da razvije banjsko-rekreativni kompleks koji će zadovoljiti sve potrebe savremenog čovjeka, kako za rekreacijom i očuvanjem zdravlja, tako i za liječenjem i oporavkom.

Zbog specifičnosti ambijenta nastalog korištenjem termomineralnih voda, prostor u kojem je smješten objekat banjsko-rekreativnog centra je pod zaštitom i svrstan je u nacionalne spomenike BiH.

Banjsko-rekreativni kompleks će biti izgrađen na 3 nivoa, sa zatvorenim i otvorenim bazenom, wellness sadržajima kao što su saune, slane sobe, prostori za masažu, hidromasažni prostori i sale za vježbe. Primarni sadržaji će biti orijentisani na kvalitetno, moderno i racionalno korištenje prirodnog resursa termomineralne vode.

Pored toga, posjetiocima će na raspolaganju biti smještaj nekoliko apartmana, kafe i restoran, dječija igraonica i drugi sadržaji namijenjeni svim generacijama.

Sponzorisano
Sponzorisano
Lokacija
  • P5X5+847, Бања Лука 78000, Босна и Херцеговина

Posjetite nas na društvenim mrežama
Sponzorisano
  • Nema još komentara.
  • Dodajte recenziju

    Preporučujemo vam da posjetite i ova mjesta