Opis

Vlašić je planinski masiv, koji dominira Srednjom Bosnom, čiji je najviši vrh Paljenik na 1943 metra nadmorske visine.

Najpitomiji, i za turiste najinteresantniji deo Vlašića je poznat kao Babanovac. Smešten je na visini od 1260 metara. Babanovac je ustvari okosnica turističkog razvoja, pa je još sedamdesetih godina na ovom delu izgrađena 90 metara visoka skakaonica na kojoj su se održavala međunarodna takmičenja u skokovima „Pokal Vlašić“. Na njemu su učestvovali najbolji svetski skakači na skijama. Danas se skakaonica nalazi u neupotrebljivom stanju, ali će verovatno brzo doći do njene rekonstrukcije i ponovnog osposobljavanja.

Babanovac je mesto gdje postoje karakteristke urbanog naselja, sa više od hiljadu manjih po gradnji i nameni karakterističnih vikend objekata. Tu se naklazi veliki broje pansiona i manjih hotela, ali i nekoliko najluksuznijih hotela koji mogu zadovoljiti ukus gostiju sa najvišim kriterijumima. Korišćenje saune, trim kabineta, ili bazen samo su neke od usluga dostupnih u većini hotela.

Upravo taj spoj skromnog i luksuznog, malih i velikih zahteva, raskošnog sjaja hotela i intime malih vikendica, Babanovac čine bajkovitim.

Planina Vlašić posjeduje idealne uslove za boravak tokom cijele godine. Aktivni odmor u toku ljeta i zime iz godine u godinu postaje sve veća atrakcija. Vlašić je kraj ljubaznih ljudi, raznovrsne ponude i prirode, pa i kad nema skijanja zabave ne nedostaje.

Dužina uređenih staza na planini Vlašić iznosi 10500 metara.
Na raspolaganju su 2 lake (plave) i 2 srednje teške (cevene) staze.
Najduža staza na Vlašiću iznosi 3800 metara (Završna Markovac - Polazna Babanovac).
Trenutna visinska razlika vertikalnog transporta iznosi 360m (1210m-1570m) sa prosečnim nagibom 15%.

Ski-lift-vučnica Babanovac I i II opremljen je reflektorima za noćno skijanje, koje je organiyovano svake srede, petka i subote od 18:30 do 21:30. Ski karta za noćno skijanje se posebno kupuje.

Osim navedenog, na Vlašiću se nalaze i dva Baby ski lifta u vlasništvu preduzeća SAX doo, i za njihovo korištenje se kupuje posebna ski karta.

Od Travnika je udaljen 22 km putnim pravcem koji vodi preko prevoja Galica, a 28 kilometara, drugim putem, prohodnim tokom cele godine. Reč je o znatno boljoj varijanti, putu koji se od magistralnog puta M-5 u naselju Turbe odvaja za Vlašić. Upravo ova putna komunikacija omogućava pristup planini čak i u najlošijim zimskim uslovima.

Sponzorisano
Sponzorisano
Otvoreno
Otvoreno 24h danas
 • Ponedeljak

  Otvoreno 24h

 • Utorak

  Otvoreno 24h

 • Srijeda

  Otvoreno 24h

 • Četvrtak

  Otvoreno 24h

 • Petak

  Otvoreno 24h

 • Subota

  Otvoreno 24h

 • Nedelja

  Otvoreno 24h

 • 16. avgusta 2022. 11:48 lokalno vrijeme

Napomena

Prikazano je radno vrijeme prije pandemije uzrokovanom virusom COVID-19.

U svakoj državi važe različita radna vremena shodno epidemiološkoj situaciji te zemlje. Prije posjete obavezno se informišite o epidemiološkoj situaciji i trenutnom radnom vremenu.

Lokacija
Sponzorisano
 • Nema još komentara.
 • Dodajte recenziju