Site logo
Opis

Pečenjara “Kod deda Stavre” nije samo običan restoran, to je pečenjara sa vekovnom tradicijom koja traje još iz vremena Karađorđa.

Nakon više od 200 godina rešili smo da probudimo uspomenu na deda Stavru i njegovu brvnaru i da Vam na moderan način, ali u duhu tradicije, prenesemo pravo značenje “Kod deda Stavre”.

Priča počinje daleke 1779. godine u okolini sela Viševac, rodnom mestu Karađorđa. Na putu koji je vodio ka Beogradu, a koji je bio poznat i kao trgovački put, nalazila se stara brvnara u kojoj su putnici namernici mogli da pronađu utočište za sebe i svoje konje. Bila je to “deda Stavrina brvnara”.

Deda Stavra, čovek u poodmaklim godinama, sitnog rasta, uvek je dočekivao goste sa velikim osmehom na licu, osmehom koji nije mogao da se sakrije ispod dugačkih, gustih brkova. Svako ko je makar jednom ušao u brvnaru, mogao je da oseti toplinu koja je dopirala iz deda Stavrinog osmeha. Kod deda Stavre su se pričale razne priče, prepričavale legende, a sve to uz gutljaje domaće rakije i trpeze. Svako ko je makar jednom boravio u ovoj brvnari pričao je o njoj godinama posle.

Ipak, deda Stavrina brvnara je poznata i po još nečemu. Naime, Karađorđe je od malena sa svojim ocem posećivao brvnaru i često provodio vreme ispred samog ulaza, sedeći na panju posečene topole i gledjući trgovačke karavane kako prolaze.

Mnogo godina kasnije, nakon bitke ili kada je dolazio u rodni kraj, Karađorđe je rado svraćao u brvnaru da se okrepi uz jagnjeće pečenje i domaću rakiju. Bio je rado viđen gost jer, kako bi i sam rekao svaki put kada uđe kod deda Stavre “Napokon kod kuće.”

Deda Stavrina brvnara je dugo bila centar svih zbivanja, ali je u jednom pohodu Turaka, spaljena. Ipak, više od 200 godina kasnije, rešili smo da probudimo uspomenu na deda Stavru i njegovu brvnaru i da Vam na moderan način, ali u duhu tradicije, prenesemo pravo značenje deda Stavrine brvnare.

Pečenjara “Kod deda Stavre” se odlikuje upravo tradicijom iz srca Srbije, jelima pripremljena na tradicionalni način koja gaje ukus prošlosti i poslasticama kakve su naše bake vekovima spremale. Dođite da zajedno nastavimo sa tradicijom, pričamo neke nove priče i pišemo istoriju deda Stavrine brvnare.

Video
Sponzorisano
Sponzorisano
Otvoreno
Otvoreno danas: 08:00 - 23:00 Prikaži sedmično radno vrijeme
 • Ponedeljak

  08:00 - 23:00

 • Utorak

  08:00 - 23:00

 • Srijeda

  08:00 - 23:00

 • Četvrtak

  08:00 - 23:00

 • Petak

  08:00 - 23:00

 • Subota

  08:00 - 23:00

 • Nedelja

  08:00 - 23:00

 • 19. april 2024. 17:53 lokalno vrijeme

Lokacija
Posjetite nas na društvenim mrežama
Spnzorisano
 • Nema još komentara.
 • Dodajte recenziju

  Preporučujemo vam da posjetite i ova mjesta