Vodič kroz Ribnik: Šta vidjeti u Ribniku?

Fly Fishing Ribnik

Opština Ribnik se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske i jedna je od graničnih i rubnih opština ovog dijela Republike Srpske.

Ribnik kao naselјe nastao je na lijevoj obali rijeke Ribnik, koja izvire nekoliko kilometara južno od samog naselјa. Status opštine Ribnik prvi put dobija 1918. godine. U Kralјevini Jugoslaviji dio je Vrbaske banovine.

Zadobijanjem statusa opštine, Ribnik se počeo razvijati i danas ima krakter stabilne i ekonomski samoodržive sredine.

U saobraćajno geografskom smislu prostor opštine Ribnik se oslanja na magistralni put (M-5) Bihać – Jajcekoji prolazi jednim dijelom opštine u dužini od 17 km.

Na ovaj putni pravac naslanja se putni pravac Čađavica – Banja Luka. Ovim putnim pravcem do Banja Luke se dolazi planinskim asfaltnim putem dužine 50 km.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz Opštinu prolazi asfaltni put od posebnog interesa za Republiku Srpsku od Zableća do Vrblјani.

Turistički kompleks "Vile" Ribnik

Turistički kompleks “Vile” Ribnik posjetiocima nudi vrhunski ribolov na rijekama Ribnik i Sana, ugodan boravak u luksuznim vilama “Ribnik” i odličnu gastonomsku ponudi. 

Po svojoj ljepoti, bogastvu flore i faune, rijeka Ribnik uz Plivu, zasigurno spada u sam vrh evropskih top destinacija mušičarskog ribolova. 

Restoran Komuna Ribnik

Restoran Komuna se nalazi u Ribniku, u blizini izvora rijeke Ribnik. Komuna Ribnik se sastoji od restorana, verandi i apartmana za smještaj.

Ovaj zanimljivi kompleks neodoljivo podsjeća na etno selo svojim sadržaj i zanimljivostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor rijeke Ribnik

Izvori rijeke Ribnik su udaljeni oko 4 km od istoimenog naselja Ribnik na 300 metara nadmorske visine.

Ovaj riječni tok nastaje od nekoliko izuzetno jakih izvora koji neposredno posle izbijanja na površinu zemlje već formiraju pravi riječni tok. Rijeka Ribnik je duga približno 8 km i predstavlja jedan od najkraćih, a vodom veoma bogatih tokova.

Prosječna širina rijeke je oko 30 metara a dubina između 50 i 80 centimetara. Svoj put završava kod naselja Velije gdje se ulijeva u rijeku Sanu. Vode rijeke Ribnik spadaju u vode prve klase.

Ribolov na rijeci Ribnik je moguć od samog izvora pa sve do ušća u rijeku Sanu. Ribolovci iz cijele Evrope su već počeli posjećivati ovu rijeku i ona postaje značajno ribolovno-turističko mjesto.

Jama Ledana

Jama Ledana se nalazi na južnim padinama planine Bobija, na teritoriji opštine Ribnik. Najveći je ledeni podzemni objekat u Republici Srpskoj u koji se ulazi vertikalnim kanalom. Dubina jame je 72 metra, a ulazna vertikala završava u velikoj horizontalnoj galeriji. Dužina pećinskih kanala iznosi 180 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutrašnjost pećine još nije dovoljno istražena i predstavlja interesantan speleološki fenomen koji pokazuje razvoj ledenih naslaga i nakita u ledu nastalih usljed specifičnosti morfoloških klimatskih uslova.

Vrbljani

Vrblјani se prostiru ispod planina Ovčare i Dimitora, na lijevoj obali rijeke Sane, na površini od 126 km² i prosječnom nadmorskom visinom od 800 m.

Mjesnoj zajednici Vrblјani pripadaju slјedeća naselјena mjesta: Donji Vrblјani i Gornji Vrblјani.

Vrbljani teritorijalno pripadaju opštini Ribnik. U Vrbljanima izvire rijeka Sana.

Kroz teritoriju Vrbljana prolazi lokalni put koji je povezan sa selom Medna u opštini Mrkonjić Grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor rijeke Sane

Izvori rijeke Sane se nalaze u Donjoj Peckoj. Udaljeni su oko 7 km od Centra za posjetioce. Zbog prirodnih i ambijentanih vrijednosti, izvori Sane su pod strogim režimom zaštite.

Legenda kaže da su joj ime dali još stari Latini zbog njenog lјekovitog dejstva i čistoće (lat. sano, sanare = liječiti).

Sana nastaje od tri jaka kraška vrela, na visoravni kod sela Donja Pecka i Jasenovi Potoci, i kraka pod imenom Korana. Nakon otprilike 1,5 km, ispod Trbovog dola, tri vrela se spajaju u jedan tok.

Dužina toka rijeke Sane iznosi 146 km, a izvorište i gornji tok se nalaze na teritoriji opština Mrkonjić Grad i Ribnik. 

Mačkića kamen

Na području Opštine Ribnik nalaze se Mačkića stijene ili Mačkića kamen sa kojih se pruža pogled na Klekovaču, Grmeč, Osječenicu, Šišu, Bobiju, Ždralicu, Mulež i Plješevicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mačkića stijene su prepoznatljive po tome što je tu nastanjen orao krstaš (Aquila heliacala), koji se nalazi na crvenoj listi zaštićenih vrsta Svjetske unije za očuvanje prirode.

Stijena je dobila ime po selu Mačkići, a udaljena je tri kilometra od naselja Sitnica u opštini Ribnik.

Mačkića stijene se protežu u pravcu sjever – jug u ukupnoj dužini od 1,5 km. Imaju strme, visoke litice koje dostižu visinu i preko 200 metara. Stijene su okrenute ka selu Mačkići i podsjećaju na odbrambene zidine nekog utvrđenja.

 

Izvor: wevotravel i YouTube

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor fotografije: Facebook

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…