Site logo

Upoznaj planinu Manjaču

Upoznaj planinu Manjaču

Manjača je planina koja ulazi u sastav Dinarskog planinskog sistema. Nalazi se oko 25 kilometara južno od Banje Luke, odnosno u sjevernom dijelu Republike Srpske. Nalazi se na području opština Mrkonjić Grad i Banja Luka, te spaja ova dva grada i jednu opštinu, opštinu Ribnik, koja se nalazi 15km od planine.

Njen najviši vrh se zove Velika Manjača i smješten je na visini od 1.239 metara.

Planinu odlikuje kraški teren sa dolomitskim i krečnjačkim stijenama, u kojima se nalazi veliki broj pećina i jama. Ovde se nalazi jedna od najdubljih jama na području Republike Srpske, koja dostiže 302 metra dubine. Manjaču karakteriše i veliko bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta, a okružuju je dvije rijeke: Vrbas (na istoku) i Sana (na zapadu).

Na Manjači je rođen poznati srpski pisac Petar Kočić, te se u njegovu čast svake godine u avgustu održava manifestacija „Kočićev zbor“ koja okuplja brojne kulturne stvaraoce.

U znak zahvalnosti Petru Kočiću u Banja Luci je početkom 1930. godine osnovano društvo “Zmijanje”, koje je Kočiću podiglo spomenik. Spomenik izradili su kipari Antun Augustinčić i Vanja Radauš te je otkriven 6. novembra 1932. godine. Proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Spomenik je podignut u Sarajevu i Beogradu.

Za sve ljubitelje sportsko-rekreativnih aktivnosti i netaknute prirode označene su pješačke i biciklističke staze.

Posjetioci željni avanturizma, netaknute prirode i kulturnog uzdizanja ne mogu ostati razočarani.

Na planini Manjača se nalazi Turističko-rekreativni kompleks i Jezero “Manjača”.

Turističko-rekreativni kompleks i jezero “Manjača” kod Banjaluke nalazi se na lokaciji vještačkog jezera Šljivno, gdje je, na samo tridesetak minuta vožnje od centra grada, do sada neuređen i zapušten prostor postao oaza za odmor, izlet, rekreaciju i sport.

Planina Manjača svojom pristupačnošću, prirodnim ljepotama i blagom klimom privlači ne samo turiste nego i umjetnike, slikare i muzičke zvijezde.

Na planini Manjača je snimljen spot za pjesmu “Cipele”, koju izvode Andreana Čekić i Emir Đulović.

Pjesma je postala i ostala veliki hit i ima nezapamćen broj pregleda, sada već preko 90 miliona i spada u najgledanije tv spotove na YouTube-u.

Pusti video zapis

Osim ovog spota, Manjača je i ranije ugostila mnoge pjevače. Svojevremeno, pjevač Branislav Bojanić je takođe snimio spot za pjesmu “Moja najveća ljubav” na najljepšim dijelovima Manjače i Banjaluke.

Pusti video zapis

 

Izvor: wevotravel

Izvor fotografije: Shutterstock

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte više...