Site logo

Vodič kroz Ujedinjene Arapske Emirate: Šta vidjeti u Dubaiju?

Vodič kroz Ujedinjene Arapske Emirate: Šta vidjeti u Dubaiju?

Dubai je glavni grad jednog od 7 emirata na Arapskom poluostrvu, države pod imenom Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Dubai je već nekoliko godina jedna od najpopularnijih destinacija na svetu i to sa razlogom. Ovaj grad odiše luskuzom, sadrži nevjerovatne građevine i posjeduje morsku obalu koja će učiniti da se osjećate kao u raju.

Međutim, ovo nije samo savršena letnja destinacija. U ovom gradu ćete vidjeti stvari koje će vas prosto ostaviti bez teksta. Mi smo odlučili da vam predstavimo one najinteresantnije.

Kada ovo budete vidjeli, sigurno ćete odlučiti da barem jednom posjetite ovo nevjerovatno mjesto.

Sponzorisano (tekst se nastavlja ispod oglasa)


Šta vidjeti u Dubaiju?

Kada kao turista u svojoj režiji dođete u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), često ne znate kako da organizujete vrijeme i odlučite šta bi sve trebalo da posjetite. Jer, u ovoj pustinjskoj zemlji atrakcija ima na pretek! Sedam do deset dana, koliko u proseku turisti ostaju u Dubaiju i Abu Dabiju, obično bude malo za obilazak znamenitosti, pogotovo ako ne napravite na vreme „raspored časova“.

U zavisnosti od toga šta želite da vidite, a da se pritom iz Emirata ne vratite umorniji nego kad ste pošli, odaberite sa naše liste atrakcije koje su vam najprivlačnije.

Burdž Kalifa (Burj Khalifa)

Najviša zgrada na svijetu visoka je 828 metara i predstavlja jedan od simbola Dubaija. Ako ste nekada bili u Parizu, po dolasku u Dubai spremite se za šok – Burdž Kalifa je dva i po puta je viša od Ajfelove kule! Izgrađena je prije samo devet godina i jedna je od najzaslužnijih mega građevina zbog koje turisti iz cijelog sveta hrle u ovaj grad-emirat.

Ispred Burdž Kalife svakog 31. decembra kompanija „Emaar“ organizuje spektakularni vatromet koji uživo prenose najveće svijetske TV stanice.

Najveće face iz svijeta muzike, sporta i glume koje su posjetile Dubai nisu odolele da se ne popnu na vidikovac Burdž Kalife. Pogled je zaista nevjerovatan!

Ukoliko želite da uživate u ukusnom obroku ili popodnevnom čaju na 122. spratu Burdž Kalife, uz prelijepi pogled na Arapski zaliv, rezervišite mesto u „Atmosphere“ laundžu. Cijene su u skladu sa lokacijom – minimum 60 evra po osobi.

Na 148. spratu Burdž Kalife nalaze se prostorije iz kojih se pruža najlepši pogled na Dubai. Vožnja, vodič i piće dobrodošlice koštaju oko 90 evra.

Dubai Mall

Ljubitelji šopinga trebali bi znati da će im Dubai pružiti nezamislivu ponudu garderobe, aksesoara, sasvim običnih sitnica ili suvenira. Ovaj grad je karakterističan po isuviše velikom broju šoping molova širom grada sa nestvarnim sadržajima poput ski centra, i naravno kao što ste već i sami predpostavili, sa najvećim šoping centrom na svijetu. U “Dubai mall” se nalazi preko 17000 prodavnica za čiji obilazak bi vam trebalo nekoliko dana ako ne i nedelja.

Najveći tržni centar na svijetu po bruto površini za iznajmljivanje otvoren je prije 11 godina i prostire se na više od milion kvadratnih metara. Zato i ne čudi što na ovoj lokaciji možete da provedete sate i sate, a da opet ne obiđete ni deseti deo onoga što ovo mesto nudi. Pored 1.200 butika, u njemu se nalaze još i 22 bioskopa, hotel sa 250 soba, 120 restorana i kafića, tematski zabavni parkovi, akvarijum, fontane, vodopad.

Dubai Fontana (Dubai Fontain)

Ukoliko ste ljubitelji muzičkih fontana i zapanjujućih plesova vodenih mlazova i topova, prošetajte do Dubai fontane, smještene u okviru jezera Burj Khalifa, u središtu kompleksa Downtown Dubai i dugačke skoro 300 metara. Svakodnevno su posjetioci u prilici da posmatraju šou uz pratnju klasične muzike, savremenih svijetskih hitova ili pojedinih arapskih ritmova. Mlaznice su projektovane i predodređene lansirati vodu i do 75 metara u vis, a fascinantan dijapazon svetlećih efekata ostaviće vas bez reči i opčinjene predstavom koju ispred sebe vidite.

Bitno je napomenuti da je radno vrijeme pomenute najveće svetske fontane je između 19 i 23 časa, što generalan utisak čini još nevjerovatnijim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubai Marina

Pored Burdž Kalife i hotela Burdž al Arab, ovo je dio Dubaija koji ste najčešće mogli da vidite na fotografijama u katalozima turističkih agencija iz celog sveta. Načičkani neboderi, prelepo uređeno šetalište, tržni centar… Dubai Marina je „grad u gradu“, i to fensi.

Predstavlja svega jednu od dvije apsolutno pješačke zone u okviru grada smještena na vještački izgrađenom kanalu i dodatno ulepšana brojnim neboderima koji kao da se nadmeću međusobno po visini i takmiče fascinantnim arhitektonskim stilovima. U sklopu same luke nalazi se i gradska plaza uz koju se pruža jedna od dve apsolutno pješačke zone koja tokom noći postaje prepuna posjetilaca i turista, dodatno obasjana svetlošću grada i sopstvenog modernog, ali umjerenog osvetljenja.

Burdž al Arab

Iako u menadžmentu tvrde da ga nikada nisu reklamirali kao jedini hotel sa sedam zvezdica na svijetu, Burdž al Arab poznat je upravo po tome – kao najluksuzniji hotel na planeti koji je prevazišao standarde hotela sa pet zvezdica. Izgrađen je na vještačkom ostrvu 280 metara od obale, po narudžbini šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma, vladara Dubaija i potpredsednika UAE, na samom početku drugog milenijuma kao do tada najviši i najluksuzniji hotel na svetu. Za gradnju ove velelepne građevine bilo je potrebno 650 miliona dolara, a završen je za svega šest godina.

U sklopu hotela nalazi se više luksuznih restorana, od kojih dva imaju prestižan status najboljih svetskih. Prvi je “El Mahare” do koga se dolazi simuliranom podmornicom.

U sastavu ovog restorana je akvarijum sa milion litara morske vode i najrazličitijim biljnim i životinjskim svetom, jedinstveno mjesto na kome možete večerati dok pored vas pliva morski pas. Zbog sigurnosti, usljed velikog pritiska vode, debljina stakla na akvarijumu iznosi 18 centimetara.

Drugi najviši restoran na svijetu ”El Muntaha”, koji se nalazi na 200 metara iznad Persijskog mora; poduprt je konzolama dugim 27 metara za jarbol, i do njega gosti stižu panoramskim liftom, a iz restorana se pruža pogled na cijeli Dubai.

Na 210 metara nalazi se heliodrom za najbogatije posjetoce. Čitav svet se upoznao s ovim mjestom kada su na njemu 2005. godine Rodžer Federer i Andre Agasi odigrali prijateljski meč na zadivljujućem terenu.

Palma ostrvo

Ostrva su u obliku palme i imaju veliki broj stambenih jedinica i centre za razonodu. Nalaze se u blizini obale, u Persijskom zalivu i čine za grad novih 520 kilometara plaže.

Ostrvo Džumeirah ima više od 4000 objekata a prvi turisti došli su na ostrvo 2006. godine. Ovdje se nalazi i čuveni hotel Atlantis. Tokom cijele godine na ostrvu mogu da se vide najpoznatije ličnosti sveta. Ostrvo Džebel Ali trebalo bi da bude kompletno gotovo 2020. godine.

Ostrva Palma su posle Kineskog zida druga ljudska tvorevina na svijetu koja se vidi iz svemira.

Dubai Frame

Još jedan impozantan biser arhitekture koji krasi Dubai. Možete da uživate u pogledu na stari dio grada podjednako kao i na novoizgrađene kvartove.

Dubai Frame može da primi 200 posetilaca u jednom satu; imaćete priliku da se kroz muzej u prizemlju upoznate sa istorijom grada, da u posebnoj galeriji zavirite u budućnost Dubaija i saznate kako će grad izgledati za 15 godina, da pogledate ogroman zid društvenih mreža i fotografišete se ispred njega, obiđete prodavnicu suvenira…

Muzej Etihad

Posjetiti zemlju i ne upoznati se s njenom istorijom spada u loše ponašanje. Muzej Etihad je mjesto na kojem možete brzo naučiti kako su nastali Ujedinjeni Arapski Emirati i kako su stekli status jedne od najbogatijih, najnaprednijih i najuspješnijih država na svijetu. Muzej je moderan i interaktivan, u njemu vam definitivno neće biti dosadno.

Zgrada muzeja u kom možete da otkrijete bogato nasleđe Ujedinjenih Arapskih Emirata nalazi se u četvrti Džumeira. Kao i sve druge značajnije zgrade u ovom delu svijeta, i Etihad muzej je impozantan; prostire se na 25.000 kvadrata i sagrađen je na mestu gde je 1971. godine potpisan dokument o ujedinjenju emirata.

Opremljen je bibliotekom, edukativnim centrom i izložbenom salom, a u interaktivnim paviljonima možete da otkrijete kako je tekao ekonomski razvoj UAE kao prve federacije u arapskom svetu.

Kako putovati u Dubai?

Najbolji način je avionom, a najegzotičniji način je putovanje brodom odnosno kruzerom. Uobičajena avionska karta u prosjeku iznosi 290 eura, a prijevoznici su Turkish Airlines, Qatar Airways ili Fly Emirates. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada putovati u Dubai?

Najbolji izbor za putovanje je od jeseni pa sve do kraja proljeća odnosno od oktobra do početka juna. Nije loš izbor putovati po ljeti, ali su temperature vrlo visoke i znaju biti čak i do 40°C. U Dubaiju se možete kupati svih 365 dana u godini, a rijetko kada će temperatura biti ispod 24°C. Preporučujemo putovanje za Božić, Novu godinu, praznik rada, Valentinovo ili na Vaskrs.

Izvori: Naš Biro, Maxytravelette i Putujmo jeftino.

Prilagodio: wevotravel

Izvor fotografija: Shutterstock

Pročitajte više...