Site logo

Vodič kroz Grčku: Atina, kolijevka evropske civilizacije

Vodič kroz Grčku: Atina, kolijevka evropske civilizacije

Prelijepa Atina, glavni grad Grčke je jedna od najstarijih i najpoznatijih svijetskih metropola i najznačajniji je ekonomski, privredni, politički, obrazovni i kulturni centar. 

Smještena je na poluostrvu Atika, u Saronskom (Eginskom) zalivu na zapadnoj obali Egejskog mora. Sa oko 745.000 stanovnika u samom gradu i više od 3,6 miliona žitelja na širem gradskom području predstavlja najveću urbanu cjelinu Grčke.

Smatra se jednim od najznamenitijih i najstarijih svijetskih gradova, kolevkom zapadne kulture i civilizacije i gradom u kome se rodila demokratija.

Danas je veličanstvena metropola koja je od svoje prošlosti sačuvala ono najbolje a urbanizacija nije previše uticala na njen mediteranski šarm po kome je prepoznatljiva. 

Sponzorisano (tekst se nastavlja ispod oglasa)


Šta vidjeti u Atini?

Atina je grad kontrasta. Šetajući se starim delovima grada naići ćete na ulice na kojima se prepliću stare kuće i moderne palate, uske uličice i prostrani trgovi, moderni tržni centri i male ušuškane prodavnice, restorani i tradicionalne taverne. 

Akropolj

Akropolj je za većinu prva asocijacija na Atinu. Nekada kuća bogova danas se ponosno uzdiže iznad moderne Atine. Nalazi se na 150 metara nadmorske visine i sa vrha se čitav grad vidi kao na dlanu. Nekada je bio svetilište boginje Atine, po kojoj je i sam grad dobio ime.

Na njemu se nalaze najpoznatiji hramovi Stare Grčke – Partenon, Erehtejon (sa svojim čuvenim Karijatidama) i Hram Atine Nike. Partenon je hram boginje Atine sagrađen u petom veku p.n.e. i predstavlja najsavršeniji starogrčki hram. Najstariji je primer zlatnog preseka u arhitekturi.

Pored Partenona nalazi se hram Erehtejon poznat po stubovima u obliku ženskih figura – karijatidama. One predstavljaju navodno prelepe devojke koje su Grci dovodili iz Karije (Mala Azija).

Ispod platoa sa hramovima nalazi se kapija Akropolja – Propileja. U podnožju se može videti tipično rimsko pozorište Heroda Atikusa iz 161 godine pre nove ere kapaciteta oko pet hiljada mesta u kome se danas odigravaju značajni koncerti i drugi kulturni događaji.

Trg Sintagma i Parlament

Sintagma koga zovu i Trg ustava je glavni gradski trg i sa njega vode najznačajnije Atinske ulice i bulevari. U čelu trga se nalazi zgrada grčkog Parlamenta koja je turistička atrakcija ne samo zbog same zgrade već zbog čuvene “smene straže” svakog punog sata ispred spomenika Neznanom junaku. Stražari su obučeni u tradicionalne grčke nošnje i ne reaguju na gužvu oko njih.

Trg je zaista centralno mesto u gradu i na njemu se često održavaju koncerti ali i demonstracije. Oko trga se nalaze luksuzni hoteli i poslovne zgrade. Najpoznatija šoping ulica u Atini je Ermou i kreće sa trga Sintagma.

Plaka

Stari dio Atine nalazi se podno Akropolja, na njegovim severno-istočnim obroncima. Za Atinjane je Plaka ono što je za Beograđane Skadarlija mada je reč o celom kvartu.

Splet uskih, krivudavih, kaldrmisanih uličica sa neoklasičnim kućama iz 19-tog veka, iskopinama, crkvama, mnoštvom tradicionalnih restorana i prodavnica suvenira kao i veliki broj muzeja čine Plaku nezaobilaznim mestom za svakog turistu koji posećuje Atinu.

Zevsov hram

Ostaci nekada kolosalnog hrama Zevsa Olimpijskog nalaze se u centralnom delu Atine. Izgradnja je započela u 6 veku p.n.e. a hram je završen tek u vreme rimskog cara Hadriana u 2. veku. Hram je opljačkan tokom varvarske invazije u 3. veku kada biva ozbiljno oštećen i nikada više popravljen.

Hram Zevsa Olimpijskog bio je najveći hram u Grčkoj. Od nekada 104 kolosalna stuba danas je ostalo samo 16 od kojih je jedan srušen i nalazi se na zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stadion Panatinaiko

Na ovom prelepom stadionu od belog mermera poznatim i pod imenom Kalimarmaro (“lepi mermerni”) obnovljene su Olimpijske igre 1896. godine. Star je preko 2.500 godina (566 godina p.n.e.) i najveći je mermerni stadion na svetu. Bio je proširen i renoviran 140. godine kada je dobio kapacitet od 50.000 mesta.

U antička vremena na njemu su se održavala atletska takmičenja na Panatenejama u čast boginje Atene. Danas se stadion povremeno koristi za održavanje koncerata i ostalih kulturnih manifestacija.

Dionisov teatar

Dionisov teatar je drevno pozorište na otvorenom u Atini, koje se nalazilo u blizini svetilišta posvećenog bogu Dionisu, i jedno je od najstarijih pozorišta iz antičkog doba koja su sačuvana u grčkoj prestonici. U ovom pozorištu su održavane svetkovine posvećene ovom božanstvu.

Sva drevna grčka pozorišta su bila masivne građevine velikih dimenzija, a zanimljivo je da je akustika u ovim teatrima bila na zavidno dobrom nivou, posebno ukoliko se poklope dobra posećenost i idealni vremenski uslovi. Poznato je da je Dionisov teatar u Atini mogao da primi čak 17.000 posetilaca.

Akropoljski muzej

U jugoistočnom delu Akropolja nalazi se Akropoljski muzej, jedan od najznačajnijih muzeja na svetu.

U Akropoljskom muzeju nalaze se brojna remek dela drevne grčke civilizacije. Izloženo je oko 4.000 eksponata uglavnom iz perioda od VII veka pre nove ere do helenističkog razdoblja. Centralni deo postavke su eksponati iz zlatnog V veka p.n.e.

Nalazi se na 280m od Partenona i na 400m hoda. Stari muzej osnovan 1865. godine nalazio se na Akropolju ali zbog pre svega ograničenog prostora krajem osamdesetih godina odlučeno je da se on izmesti.

Likavitos

Brdo Likavitos kao najviša tačka u samom gradu od 227m pruža prelep panoramski pogled na ceo grad uključujući Akropolj i more u pozadini.

Na vrhu se nalazi crkva svetog Đorđa a ako ste za kafić ili restoran sa najlepšim pogledom u gradu ovde ste na pravom mestu.

Do vrha brda se može osim pošice stići i žičarom iz kvarta Kolonaki.

Izvori: Šta vidjeti

Prilagodio: wevotravel

Izvor fotografije: Shutterstock

Pročitajte više...