Opis

Barski rezervat Bardača je kompleks od 11 jezera smještenih između rijeka Save i Vrbasa. Nalazi se sjeveroistočno od Banje Luke, u Bardači, opštini Srbac (Republika Srpska i BiH). Najpoznatija i najveća od ovih jezera su: Prevlaka, Sinjak, Veliki i Mali Dajkovac, Raktovac, Necik, Lug i Dugo polje jedan i dva. Obim jezera je: 16,5 km

Kompleks uključuje ribnjake, naplavljene površine, šume, obrađeno zemljište i nastanjene površine. Bardača je proglašena „Ramsarskim mjestom“, odnosno uvrštena je na svjetsku listu zaštićenih močvarnih područja. Na Bardači se održava najstarija likovna kolonija u BiH: Likovno-ekološka kolonija Bardača.

Uz nabrojana jezera, postoji par manjih jezera, to su: jezero kod bazena Bardača, Mutića Stublaja, Jezera kod restorana 2M, Mrijestilište "Ladice". Ukupna veličina svih jezera je 732 hektara.

U ovom močvarnom regionu registrovano je 280 biljnih vrsta, 178 vrsta ptica i 26 vrsta riba.

Na bardačkom prostoru gnijezde se veliki broj ptica, neke su stalne, neke migracione. Uticaj na gnježđenje ima vegetacija cijelog kompleksa Bardače. Ovaj kompleks obezbjeđuje gnježđenje, zimovanje, ishranu te zaklon od predatora.

U Bardači je otkriveno 26 vrsta ribe.3 vrste preovladavaju u masovnoj proizvodnji. To su:Šaran, Sivi tostolobik i Amur. Manje su zastupljeni:Som, Smuđi Štuka. Ostalih 20 vrsta je evidentirano u okolnim rijekama i obodnim kanalima koji predstavljaju prirodna staništa riblje faune ovog vodenog ekosistema.

Nadmorska visina je oko 100 m. Bardaču okružuju i 3 riječice:Matura, Stublaja i Brzaja, ove tri rječice su kratkog toka i nisu plovne, ali su služile kao snadbjevači vode u bardačka jezera.

Od sjedišta opštine udaljena je 16 km, dok od većih gradova Gradiška 25 km, Laktaši 30 km, Banja Luka 45 km. Saobraćajno je povezana magistralnim putem Srbac-Laktaši, lokalnim Bardača-Dolina-Gradiška (15 km). Na 20 km od Bardače prolazi i najfrekventniji magistralni put u BiH Banja Luka-Gradiška, kao i istoimeni auto put. Aerodrom Mahovljani su udaljeni oko 35 km.

 

Sponzorisano
Sponzorisano
Otvoreno
Otvoreno 24h danas
 • Ponedeljak

  Otvoreno 24h

 • Utorak

  Otvoreno 24h

 • Srijeda

  Otvoreno 24h

 • Četvrtak

  Otvoreno 24h

 • Petak

  Otvoreno 24h

 • Subota

  Otvoreno 24h

 • Nedelja

  Otvoreno 24h

 • 14. avgusta 2022. 02:19 lokalno vrijeme

Napomena

Prikazano je radno vrijeme prije pandemije uzrokovanom virusom COVID-19.

U svakoj državi važe različita radna vremena shodno epidemiološkoj situaciji te zemlje. Prije posjete obavezno se informišite o epidemiološkoj situaciji i trenutnom radnom vremenu.

Lokacija
Sponzorisano
 • Nema još komentara.
 • Dodajte recenziju