Site logo

Šta uraditi u neugodnim situacijama koje se mogu dogoditi na putovanju?

Šta uraditi u neugodnim situacijama koje se mogu dogoditi na putovanju?

Preuranjeni povratak s godišnjeg odmora zbog promjene satnice letova, slijetanje na aerodrom  koji nije primarno bila ugovoren, nemogućnost ulaska u hotel pri dolasku na destinaciju, sve su to neugodne situacije koje se mogu desiti na putovanju.

Ovakve situacije događaju se svakodnevno. Turističkim agentima koji rade u turizmu i u segmentu putovanja ovo je pojava gotovo na dnevnoj bazi i nema tu ništa čudno ili neuobičajeno.

Vjerujemo da je problem kada putnici mogu jednom godišnje dobiti svoj godišnji odmor i iskoristiti ga na način na koji to žele i onda stvari krenu onako kako to nije bilo planirano.
To može narušiti idiličan odmor ili dovesti putnike u situaciju razočarenja, čak i ljutnje na turističke agente, agencije i sve koje pritom mogu okriviti za nastalu situaciju.

Sponzorisano (tekst se nastavlja ispod oglasa)


Koje su sve situacije moguće na koje trebate biti spremni?

Važno je znati da se nepredvidive stvari i situacije jednostavno mogu dogoditi i da je u tom trenutku najbitnije riješiti stvari na smireni način.

Promjene u letovima

Aviokompanije zakupljuju slotove (vremena polijetanja i slijetanja aviona) u određenim aerodromima tada imaju dozvolu za “korištenje” piste.

Postoje redovne linije i charter letovi (vanredne linije). Za redovne linije se unaprijed znaju vremena letova i njih možete unaprijed kupiti za datum i vrijeme kada želite, no charter letovi su vanredne linije koje agencije zakupljuju za destinacije koje direktno ne spajaju redovne linije. Timing letova najčešće nije unaprijed poznat kod charter letova.

On se saznaje nekoliko dana prije putovanja nakon što aerodrom odobri aviokompaniji slot odnosno trenutak kada taj avion može poletjeti ili sletjeti. Nekada su ti letovi nepovoljni za putnike (npr. noćni letovi) jer su dnevni slotovi svi popunjeni i nije moguće “ugurati” još jedan let na pistu tokom dana.

Budući da je noću promet rjeđi, charter letovi često dobivaju mogućnost polijetanja ili slijetanja u noćnom terminu. Takođe, aerodrom odakle avion polazi i ona u koju avion slijeće moraju biti oko tog timinga sinkronizirane.

Ukoliko se u jednoj zračnoj luci dogodi nepredvidiva situacija (prisilno slijetanje nekog drugog aviona, loši vremenski uslovi, ptice u letu i dronovi iznad aerodroma…), sve se mijenja.

Sigurnost putnika je na prvom mjestu. Zbog takvih situacija kojih je jako puno, vremena letova se mogu pomaknuti ili promjeniti do zadnjeg trena, pa čak i kada već uđete u avion.

Nemogućnost ulaska u hotel/motel/hostel

Svi hoteli u svijetu imaju politiku check in-a i check out-a odnosno prijave i odjave iz hotela.
Najčešće su prijave u hotel od 14 ili 15 sati popodne, dok su odjave iz hotela do 10 sati ujutro, a u nekim hotelima eventualno do podne. Vrijeme od 10 sati ujutro do 14 sati popodne koristi se za čišćenje sobe. Satnice letova i politika prijave/odjave iz hotela nisu nikada usklađeni.

Ukoliko Vam avion slijeće na destinaciju u 7 sati ujutro, morate znati da nećete moći ući u sobu do 14 sati odnosno do vremena kada je check in. Ono što možete je ostaviti prtljagu u prostoriji za prtljagu u hotelu te boraviti u javnim prostorijama hotela do trenutka za check in. Takođe možete zamoliti na recepciji da Vas puste ranije u sobu ukoliko ranije bude spremna (očišćena). Isto vrijedi i za odjavu.

Ukoliko u hotelu nije “gužva” i postoje određene slobodne sobe, možete zamoliti da ostanete malo duže od planiranog check out-a ukoliko Vam je let kasno poslijepodne ili navečer.
Hoće li Vam hotel to odobriti zavisi isključivo o hotelu. O tome najviše moraju razmišljati roditelji s djecom (pogotovo s malom djecom) kojoj je potreban popodnevni odmor ili slično.
Navedeno se može unaprijed dogovoriti s hotelom međutim rani check in ili kasni check out je potrebno doplatiti. Doplata je nekad moguća unaprijed u agenciji, a nekada je potrebno platiti po dolasku u hotel.

Neki hoteli imaju politiku naplatiti i cijelo dodatno noćenje. Stoga, ukoliko se dogodi da je check out iz hotela u 10 sati ujutro (što je normalno svagdje u svijetu i to svi putnici trebaju znati), a let Vam je kasno naveče, morat ćete negdje provesti svo to vrijeme do polaska na aerodrom. Zato je najbolje obratiti na to pažnju i zamoliti svog turističkog agenta da Vam unaprijed objasni Vaše mogućnosti kako na licu mjesta ne bi bilo neugodnih iznenađenja.

Promjene u programu grupnog putovanja

Ukoliko putujete u grupnom aranžmanu s vodičem i imate unaprijed isplanirani program putovanja po danima, znajte da se on zbog raznih situacija može promjeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To može biti zbog vremenskih uslova, zbog promjene u radnom vremenu određenih atrakcija ili zbog iznimno velikih gužvi koje se mogu stvoriti na određenim atrakcijama oko ključnih termina kao što su Božić, Nova godina, Uskrs, neradni dani u određenoj državi i slično.

Zato je tu voditelj putovanja koji će na najbolji mogući način u dogovoru s agencijom organizatorom promjeniti raspored programa tako da se cjelokupni program adekvatno provede odnosno realizira. Ako ste si Vi u Vaše slobodno vrijeme na takvom putovanju organizirali i platili neku dodatnu aktivnost koja se sada poklapa s promjenjenim programom, odgovornost je isključivo na Vama.

Agencija nema nikakvu dužnost vratiti Vam novac ukoliko ne realizirate fakultativu koju ste si sami organizirali jer je unaprijed poznato da zbog nepredvidivih situacija može doći do promjene u programu pa čak i u rasporedu obilaska po danima. Ukoliko je do neobilaska određenih atrakcija, a koje su ugovorene programom putovanja, došlo zbog propusta agencije ili voditelja putovanja, agencija to putniku mora nadoknaditi ili vratiti novac za neostvarenu uslugu.

Tražite informacije na vrijeme

Za putovanje koje ste uplatili u određenoj agenciji, zahtjevajte sve informacije koje Vas zanimaju i koje će Vaše putovanje učiniti ljepšim, sigurnijim, potpunijim.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja i nedoumica, riješite ih prije putovanja sa svojim agentom kod kojeg ste putovanje uplatili. Znajte da prodaja putovanja za agenta (i agenciju) ne smije završiti u trenutku kada ste mu dali novac. Tek onda prodaja počinje.

Tražite savjete, pitajte za informacije, riješite sve moguće dileme unaprijed jer na taj način ćete izbjeći potencijalne probleme na destinaciji i neugodna iznenađenja.

Znajte da Vaš agent, ukoliko mu vjerujete, poznaje destinaciju bolje od Vas i pomoći će Vam svojim savjetima da Vaše putovanje ostane u lijepom sjećanju. Nema ništa ljepšeg od povjerenja između putnika i njegovog agenta koji poznaje putnikove želje i potrebe i koji će mu svaki put osigurati upravo ono što želi.

Ostavite utiske

Vaš agent (agencija) voli znati kako je putovanje prošlo i je li putovanje ispunilo Vaša očekivanja. Uzmite si 5 minutica svojeg vremena i napišite svom agentu kratak osvrt na putovanje.

Šta Vam je bilo lijepo, šta Vas je razočaralo, kako je protekao put i kako Vam se svidjela destinacija. Tako će i Vaš agent znati za ubuduće prilagoditi ponudu Vašim kriterijima, a svaka pohvala ili kritika također produbljuje Vaš odnos i čini ga kvalitetnijim.

Uživajte maksimalno u putovanju bez obzira na sve

Puno ljudi voli imati sve unaprijed isplanirano i vole se “slijepo” voditi programom i znati tačno kada i gdje idu, kada se vraćaju i kruto se držati tog rasporeda. To im pruža dozu sigurnosti. Ono što uvijek preporučamo putnicima je da na putovanjima popuste kriterije i krute granice te neke stvari planiraju “u hodu”.

Ni jedna destinacija u svijetu nije savršena, u svakoj zemlji postoje određeni problemi (što previdivi što nepredvidivi) zbog kojih su promjene moguće. Otpor prema promjenama na putovanju, ukoliko želite putovanje pamtiti kao lijepo iskustvo, mora biti minimalan.

Stoga, važno je imati okvirne smjernice i programe, međutim tačan raspored treba podložiti vremenskim i tehničkim uslovima koji su trenutno na destinaciji i o kojima će ujedno zavisiti i Vaše sveukupno zadovoljstvo.

Opustite se, neka Vas ponekad put odnese u nepoznato, u neplanirano. Možda će baš ta situacija i doživljaj biti ono po čemu ćete najviše pamtiti određeno putovanje.

Izvor: Chili Tours

Prilagodio: wevotravel

Izvor fotografije: Shutterstock

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte više...