Opis

Stari most na Neretvi u Mostaru sagrađen je između 1557. i 1566, a djelo je osmanlijskog graditelja Hajrudina. Poznat je kao glavni simbol Mostara i Hercegovine.

Stari most je kameni most izgrađen od kamena tenelije. Luk je dug gotovo 29, a visok 20 metara, savijen blizu sniženog polukruga. Karakterizira ga tanki i elegantni oblik: profil mosta bio je toliko tanak i toliko visoko iznad vode da je mnogima bilo teško zamisliti da takva građevina može biti napravljena od velikih kamenih blokova. Most je svijetle boje, koja se mijenja tokom dana, zavisno od Sunca.

Bio je izgrađen jednostavno da se spoje dvije obale, bez ikakve ukrasne namjere ili posebne važnosti. Glavni utjecaj na dizajn mosta imala je morfologija mjesta i okoline. Cijeli kompleks nije posljedica jednog dizajna nego razvoja kroz vrijeme, zavisan od historijskih događaja i potrebe za zaštitu prijelaza preko rijeke. Stari most nije povezan ni s jednim specifičnim stilom ili periodom u arhitekturi tako da je jedinstven u svijetu.

Prije izgradnje Starog mosta taj dio Neretve već je bio premošten. Ovaj most i sam Mostar prvi se put spominju u pismu jednog Dubrovčanina vijeću svog grada u kojem piše da se Vladislav Hercegović, sin hercega Stjepana, odmetnuo od oca i da mu je zauzeo Blagaj i dvije kule i most na Neretvi (et do castelli al ponte Neretua). Osmanlije su osvojile ovo područje 1466. i gradić pored mosta postao je sve veći i važniji baš zbog njega.

Ne zna se tačno kad je izgrađen taj prvi most, ali se zna da je služio sve do vladavine Mehmeda II Osvajača u 15. stoljeću, kad je izgrađen novi. Ipak, i on je bio lošeg kvaliteta. Evlija Čelebija, osmanlijski putopisac iz 17. stoljeća, zapisao je da je most drveni, istrošen, na lancima, da se prilikom prelaza trese i da je premirao od straha prelazeći ga. Zato nije iznenađujuće što su stanovnici Mostara zamolili sultana Sulejmana Veličanstvenog da izgradi novi, kameni most.

U julu 2005. most je uvršten na UNESCO-ovu listu zaštićenih spomenika kulture.

Od turističke je važnosti i tradicionalno takmičenje u skokovima s ovog mosta, koji imaju vrlo dugu historiju. Od 2015. Stari most domaćin je i takmičenja iz Red Bull Svjetske serije u ekstremnim skokovima u vodu.

Sponzorisano
Sponzorisano
Otvoreno
Otvoreno 24h danas
 • Ponedeljak

  Otvoreno 24h

 • Utorak

  Otvoreno 24h

 • Srijeda

  Otvoreno 24h

 • Četvrtak

  Otvoreno 24h

 • Petak

  Otvoreno 24h

 • Subota

  Otvoreno 24h

 • Nedelja

  Otvoreno 24h

 • 14. avgusta 2022. 02:37 lokalno vrijeme

Napomena

Prikazano je radno vrijeme prije pandemije uzrokovanom virusom COVID-19.

U svakoj državi važe različita radna vremena shodno epidemiološkoj situaciji te zemlje. Prije posjete obavezno se informišite o epidemiološkoj situaciji i trenutnom radnom vremenu.

Lokacija
 • Стари мост, Стари мост, Мостар 88000, Босна и Херцеговина

Sponzorisano
 • Nema još komentara.
 • Dodajte recenziju