Sejšelska ostrva (Sejšeli): Najljepša ostrva na svijetu

Sejšelska ostrva (Sejšeli): Najljepša ostrva na svijetu

Ležite na plaži gde je pijesak sitan poput pudera, okruženoj topaznoj vodom, a iza se nalaze mala brdašca i stijene. Materijal iz turističkih brošura? Ne, uobičajena slika na Sejšelima. Sa geografskim karakteristikama iz snova, Sejšelska ostrva su definivno, što svakako nije iznenađujuće, često mjesto za medeni mjesec i odmor iz snova.


Put na Sejšelska ostrva je jeftiniji nego što zaista mislite. Sem uobičajenih luksuznih ponuda, u ovoj zemlji postoji mnogo samostalnih hotela i pansiona gdje možete iskusiti pravu atmosferu ovog ostrva. Zato, ako patite od halucinacija kad je u pitanju tropski raj – ovo je pravi lijek.

Sponzorisano (tekst se nastavlja ispod oglasa)


Osnovne informacije o Šejšelima

Na 540.000 kvadratnih kilometara u Indijskom okeanu prostire se ukupno 115 koralnih ostrva – netaknute plaže, praškasti beli pijesak, nestvarne tirkizne vode i zelene džungle su osnovne karakteristike rajskih sejšelskih ostrva. Dolaskom na ovaj čarobni arhipelag osetićete, da ste u nekoj drugačijoj, izmještenoj stvarnosti. „X faktor“ ove destinacije predstavlja nedostatak razvoja u globalističkom smislu, što je čini savršenim izborom za bijeg od svakodnevice. 

Zvanični jezici su engleski i francuski, a najbolji mjeseci za posjetu su od marta do maja i od septembra do novembra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije potrebna viza za državljane bilo koje zemlje, iako svi stranci moraju imati pasoš koji važi bar 6 mjeseci i moraju imati dokaz da su obezbjedili smještaj prije dolaska. Turisti koji dolaze bez rezervacije za smeštaj će vjerovatno biti primorani da nađu smještaj dok su na aerodromu za vrijeme cijelog planiranog boravka pre nego što dobiju dozvolu da napuste aerodrom. Prvobitna dozvola za ulazak važi mjesec dana i može biti produžena na 3 mjeseca, a maksimalno trajanje boravišne dozvole je godinu dana.

Klima na Sejšelskim ostrvima je topla i vlažna. Prosečna godišnja temperatura vazduha je 29° C, a prosečna temperatura mora retko pada ispod 27° C. Ipak, vrućinu često “ubijaju” osvežavajući vjetrovi sa mora, pogotovo na plažama. Najhladnije doba na Sejšelima je tokom jugoistočne sezone monsuna (od maja do septembra), a toplija sezona je kada su monsuni severozapadni (od novembra do marta). April i oktobar su mjeseci između dva monsunska perioda, kada je vreme varljivo . „Severozapadna“ sezona monsuna je toplija i sa više kiše, dok je „jugoistočna“ sezona monsuna obično hladnija i suvlja.

Koralni biseri Indijskog okeana

Centar rajskih Sejšela smješten je na ostrvu Mahe, na kom se nalazi i jedini internacionalni aerodrom Victoria. Većina najboljih rizortova nalazi se na privatnim ostrvima u severnom delu arhipelaga, a do njih se stiže brodom, helikopterom, ili avionom kapaciteta do 12 putnika. Lokalno stanovništvo odlikuje ekstremno visok stepen ljubaznosti i gostoprimstva, pa će tokom vašeg boravka sve biti podređeno ostvarenju vaših želja. Zašto su Sejšeli idealna lokacija za medeni mjesec.

Iako je i najzahtjevnijim gostima na raspolaganju apsolutna udobnost, nedostatak razvoja je ipak jedna od osnovnih prednosti ove destinacije. Umesto toga, priroda je ta koja preuzima glavnu ulogu. Izobilje prelijepog tropskog rastinja i savršene bele plaže su nešto što će vam zauvijek ostati urezano u sjećanju.

Nemojte se iznenaditi ukoliko odredište prevaziđe vaša očekivanja i ukoliko prizor koji zateknete bude ljepši od onog koji ste videli u katalogu, jer su upravo ovo neki od komentara onih koji prvi put posjete ovu rajsku destinaciju. Dodatne impresije su da je ronjenje ovde bolje nego na Mauricijusu, i skoro jednako uzbudljivo kao na Maldivima!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Šta raditi na Sejšelima?

Posjetite plaže. Većina plaža je nedirnuta kad je u pitanju ljudski uticaj i, za razliku od većine drugih turističkih mesta, nema velikih gužvi. Na ovim plažama možete uživati u moru, savršeno plavom nebu i miru kakav se rijetko sreće.

Planinarenje od zaliva Valon do Anse Majora traje oko 1,5-2 sata i nakon toga stižete na malu, pustinjsku plažu koja se slobodno može nazvati kraljevskom. Okolina ovog mesta zaista oduzima dah. Nisu sve plaže pogodne za plivanje, u zavisnosti od doba godine, u zavisnosti od toga koji vetar duva. Dobro obratite pažnju na znake koji govore da li je plaža bezbjedna za plivanje, bez obzira na do kako Vam djeluje.

Dolina Mai je nacionalni park i pod zaštitom UNESCO-a, u kom se nalazi fantastična flora i fauna, uključujući i najveće sjemenke na svijetu – coco de mer, seme sejšelse parme. Ulaz je besplatan za stanovnike ostrva, dok turisti plaćaju 315 rupija (oko 40 KM).

Aldabra atol je najveći koralni atol na svijetu koji se proteže na oko 35 kilometara u pravcu istok – zapad i zatvara ogromnu lagunu sa velikim talasima. Aldabra je mjesto porijekla ogromnih kopnenih kornjača, tigrastih ajkula i raži manta, koje se ovde takođe mogu vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ronjenje i pecanje su takođe vrlo popularni i možete to raditi bilo gde na Sejšelskim ostrvima. Zaliv Ternaj je najpoznatiji po tome i do njega se lako stiže čamcem sa staklenim dnom koji redovno vozi dovde od plaže u zalivu Valon – odvojite jedan dan i šetajte po plaži. Ronjenje je besplatno ukoliko imate svoju opremu – mnogi hoteli svojim gostima daju opremu na korišćenje – i na ovde ima mnoštvo fantastičnih mjesta za ovaj sport – od malih plaža kod Glacisa, pored ostrva Mous kod Anse Rojala, pored grebena u luci Launej (u blizini odmarališta Efelija). Obično ćete videti mnoštvo raznobojnih tropskih riba, morskih kornjača, raža i još mnogo toga.

Sejšelska ostrva (Sejšeli): Najljepša ostrva na svijetu

Terenski sportovi: golf, tenis, skvoš, badmington, jahanje, vožnja biciklom i planinarenje su neki od ostalih rekreativnih aktivnosti kojima se možete baviti na Sejšelima. Vožnja biciklom ili obične šetnje su odlični načini da istražite ostrvo, i kako su ostrva relativno mala, ovo su vjerovatno i najbolji načini da uživate u razgledanju ostrva i prelijepim prizorima, posebno kad su u pitanju manja ostrva (La Dig, Praslin), dok šetnja glavnim putevima može biti pomalo zastrašujuća, jer su putevi uski, a lokalni autobusi i kola idu prilučno brzo.

Na Maheu nije preporučljivo voziti bicikl i nemate gde da ga iznajmite. Na ovim ostrvima je takođe popularno razgledanje ptica i ova ostrva su poznata po tome da na njima žive mnoge ugrožene i retke vrste životinja. Najbolje mjesto za ovo je ostrvu Kuzin, koje je prečnika svega kilometar, a na njemu živi više od 300.000 ptica, mada se mnoge jedinstvene vrste nalaze i na Maheu.

 

Ne propustite posjetu noćnom klubu „Lovenut“ u centru Viktorije, koji se nalazi na oko 100 metara od centralne taksi stanice. Tu su takođe i diskoteke „Tequila Boom“ u Bel Ombreu i „Katiolio“ u blizini Anse Rojala. „Katiolio“ je jedan od prvih noćnih klubova otvorenih na Maheu i nalazi se zapravo pod vedrim nebom, na plaži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Izvori: Odmor plus i Travel House
Prilagodio: wevotravel
Izvor fotografija: Shuttershock

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…