Site logo

Savjeti za putovanje avionom

Savjeti za putovanje avionom

Savjeti za putovanje avionom

Iako se na web stranicama međunarodnih aerodroma i aviokompanija uvijek mogu pronaći osnovne informacije o tome šta možete uneti u avion, sigurno ste se svaki put prilikom pakovanja opet pitali šta sve smijete nositi u svom ručnom prtljagu.

Kako bi rešili ove nedoumice, pripremili smo mali vodič za putnike u kojem donosimo više o tome šta (ne) smijemo nositi sa sobom u avion.

Sponzorisano (tekst se nastavlja ispod oglasa)


Elektronika

Unošenje elektronskih uređaja kao što su laptop, mobilni telefon, MP3 player, fotoaparat i kamera je dozvoljeno, pa čak i preporučljivo. Ovi uređaji mogu biti oštećeni prilikom transporta predanog prtljaga, pa je najbolje da ih nosite sa sobom.
Iz sigurnosnih razloga, na nekim aerodromima vas mogu pitati da prilikom kontrole upalite svoj laptop ili mobilni telefon, pa uvek vodite računa o tome da pre polaska na put napunite baterije vaših uređaja.
Od ostalih uređaja, u avion je dozvoljeno unijeti i fen za kosu, peglu za kosu, aparat za brijanje, te putnu peglu za odeću.

 

Tečnosti


Tečnosti koje nosite u ručnom prtljagu moraju biti u bočicama od najviše 100 mililitara, a po putniku je dozvoljeno ponijeti jednu prozirnu vrećicu u kojoj se nalazi najviše jedna litra tečnosti. Lijekovi i hrana za bebe nisu uključeni u maksimalnu količinu od jedne litre, ali njih je isto potrebno staviti u posebnu vrećicu i prijaviti pre ulaska u avion.

 

Opasne materije i predmeti

 

Poznato je da se opasni predmeti kao što su vatreno oružje, municija, noževi i drugi oštri predmeti ne mogu unositi u avion, ali postoji i niz drugih predmeta i materija koje su deklarisane kao opasne i nećete ih moći poneti sa sobom u ručnom prtljagu. U avion ne smijete nositi ni makaze, skalpel i britve, kao niti jedan drugi predmet koji ima oštricu dužu od 6 cm.

 

Hrana i piće

 

Što se tiče unošenja hrane u avion, često vlada mišljenje da je hrana strogo zabranjena, te da u avion možemo poneti samo prehrambene proizvode koje smo kupili u duty free radnjama.
Međutim, to je samo delimično tačno. Hranu kao što je sendvič, grickalice, slatkiši i sjemenke je dozvoljeno unijeti u avion, ali s druge strane, džem, med, kečap, majonez, voćni jogurti, mleko i sok se ne smiju unositi.

 

Stvari iz svakodnevne upotrebe


Savet više: što se tiče ručnog prtljaga savjetujemo da, pored vrijednih stvari, u njemu ponesete i nešto rezervne odeće. Nije retkost da se predani prtljag zagubi, pa je uvek dobro sa sobom imati rezervnu majicu, čarape i donji veš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Izvor: UNIQA

Izvor fotografije: Shutterstock

Pročitajte više...