Site logo

Rezervacija smještaja: Airbnb ili Booking? Koga izabrati i zašto?

Rezervacija smještaja: Airbnb ili Booking? Koga izabrati i zašto?

Ako ste još uvijek u fazi planiranja putovanja, potraga za smještajem ne bi vam trebala uzeti puno vremena.

Za pomoć u pronalasku mjesta na koje biste željeli ići, pri ruci su servisi za potragu i rezervaciju smještaja kao što su Airbnb i Booking, koji će omogućiti da sve što nam treba obavimo u nekoliko koraka.

Airbnb - idealna opcija za boutique hotele i privatni smještaj

Tri cimera iz San Franciska nemaju dovoljno para da plate kiriju svoga stana. Dolaze na ideju da u dnevnoj sobi postave malo kvalitetniji dušek na naduvavanje (Air Mattress) ponude gostima doručak (breakfast) i uz izdavanje tog prostora reše svoj problem skupe kirije. Uvidjevši da postoje mnogi ljudi koji imaju sličan problem a da je potražnja za jeftinijim smještajem ogromna dolaze do ideje da kreiraju sajt za tu potrebu koji su nazvali –AirBedAndBreakfast.com kasnije poznat kao AirBnB.

Uz novac mnogih investitora koji su prepoznali ideju kao nešto novo i drugačije od postojećih sajtova koji nude samo skupe Hotele i sređene apartmane u periodu od 4 godine stvaraju stabilnu i jaku kompaniju i počinju sa širenjem u Evropi a nedugo zatim i u ostalim dijelovima svijeta.

 

Airbnb predstavlja novu generaciju online rezervacije koji testira važnost na 3 najvažnija faktora: cijena, lokacija i doživljaj destinacije. Airbnb nudi svojim klijentima nova tržišta koja do sada nisu bila toliko raširena na ostalim stranicama.

U slučaju Airbnba, stvar se odvija putem njegovog servisa koji radi sa domaćinima. Čim pronađete i rezervišete svoj smještaj, sljedeći korak je uplata novca koji se traži za mjesto i termin koji ste odabrali, ali domaćin neće taj novac dobiti odmah, već će morati čekati 24 časa nakon ulaska gosta u smještaj, s principom da Airbnb zadržava uplaćenu svotu do tog momenta.

Za plaćanje smještaja, Airbnb se oslanja na debitne i kreditne kartice.

Airbnb prvenstveno nudi privatni smještaj sa povoljnim cijenama, te u ponudi takođe ima hotele i motele.

Booking - lider u online rezervaciji smještaja

Gospodin iz Holandije, Geert-Jan Bruinsma je imao problem kako da rezerviše smeštaj preko svog kompjutera. Kako je po struci bio programer, iskoristio je svoje znanje i ubedio par prijatelja sa hotelima da pokušaju rad na jednom projektu kasnije poznatom kao Booking.com. Do 2005. godine kada ih kupuje Priceline grupa se polako razvijaju i šire poslovanje, a od tada nastaje pravi bum i raste u multimilijardersku kompaniju koja prema mnogima nema konkurencije u izdavanju hotelskog i privatnog smeštaja.

Svi su čuli za Booking.com, trenutnog lidera u online rezervaciji smještaja s preko milion rezervisanih noćenja dnevno.

Poput Airbnba, i Booking.com ponajprije se oslanja na kartično poslovanje prilikom plaćanja smještaja, ali kod nekih hotela u ponudi postoji i mogućnost rezervacije bez kartice.

Ako smo se odlučili za Booking.com, pravila kako i kada ćemo platiti za smještaj zavise o pravilniku smještaja koji smo odabrali za naš boravak, s mogućnošću da varira od slučaja do slučaja.
Booking.com u svojoj ponudi nudi sve vrste smještaja različitog cjenovnog ranga.

Koga izabrati i zašto?

Airbnb je uspio izgraditi prvi pravi lifestyle brend na online turističkom tržištu zahvaljujući svom jedinstvenom sadržaju i njihovom fokusu na klijente kroz besprijekoran dizajn. Ova strategija se isplatila kroz odanu publiku koja se s Airbnb-jem povezuje na emocionalnom nivou.

Na isti način na koji je Airbnb pustio korijenje u hotelski sektor, Booking.com je postepeno širio svoj utjecaj na sektor iznajmljivanja privatnog smještaja.

U usporedbi s Airbnb-ovih skoro 2 miliona instant booking porodičnih (privatnih) objekata, Booking.com ima oko 700.000 objekata manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Booking.com i dalje zaostaje za Airbnb-om na njihovom domaćem tržištu SAD-u, ali ih definitivno dobija u ostalim dijelovima svijeta (poredano po najvećim tržištima Airbnb-a).

U nastavku pogledajmo tabelu koja nam pokazuje odnos airbnb-a i booking-a.

AirbnbBooking
Kvalitet★ ★ ★ ★★ ★ ★ ★ ★
Cijena★ ★ ★ ★ ★★ ★ ★ ★
Doživljaj★ ★ ★ ★ ★★ ★ ★ ★
Osnovna ponudaPrivatni smještajHoteli i moteli
Ostala ponudaMoteli i hoteliPrivatan smještaj

 

Ako tražite privatan smještaj po povoljnim cijenama Airbnb je idealan za to. 

Ukoliko tražite hotele i ne marite za cijenu za vas je Booking.com

 

Izvori: Serbian Bookers, Megabooker i Netokracija

Izvor fotografije: Shutterstock

Pročitajte više...