Opis

Javna ustanova Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske centralna je muzejska ustanova za obavljanje muzejske djelatnosti u Republici Srpskoj. Muzej se nalazi u jednoj od najreprezentativnijih građevina Banjaluke – staroj austrougarskoj željezničkoj stanici sagrađenoj 1891. godine, koja je 1981. namjenski adaptirana za potrebe muzejske institucije, čime su zadovoljeni muzeološki standardi.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske osnovan je 13. januara 1971. godine odlukom Skupštine Opštine Banjaluka kao Umjetnička galerija u Banjaluci. Umjetnička galerija nastala je nakon akcije likovnih umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije i drugih krajeva svijeta, koji su se solidarisali sa Banjalukom, pogođenom katastrofalnim zemljotresom 26. i 27. oktobra 1969. godine. Zajedničkom akcijom solidarnosti, istaknuti jugoslovenski slikari, istoričari umjetnosti i prijatelji Banjaluke, kao pomoć nastradalom gradu prikupili su približno 800 umjetničkih djela, što je poslužilo kao temelj za osnivanje institucije i činilo njen početni fundus.

Novoimenovana Galerija imala je zadatak da sistematski istražuje, prikuplja, proučava, čuva, obrađuje, restauriše, konzervira i javno izlaže umjetnička djela iz oblasti likovne umjetnosti, kako domaćih tako i stranih autora. NJen doprinos ogledao se i u unapređivanju likovne kulture i umjetnosti na širem prostoru svog djelovanja, kao i širenju i razvijanju smisla za likovnu umjetnost kod publike uopšte.

Prva stalna postavka Umjetničke galerije otvorena je i predstavljena publici 22. aprila 1981. godine, da bi potom bila koncipirana od strane Miodraga B. Protića, osnivača Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. NJegova stručna selekcija izdvojila je ključna djela iz fundusa Galerije, koja su prezentovala najznačajnije pojave jugoslovenske umjetnosti druge polovine XX vijeka. Ubrzo potom, svojim programskim aktivnostima i intenzivnom komunikacijom sa umjetnicima, Umjetnička galerija profilisala se i razvila u jezgro likovnog stvaralaštva sredine. Tokom svog višedecenijskog djelovanja, Galerija je imala nekoliko modifikovanih stalnih postavki, da bi u novijem periodu stalna postavka bila izmještena, a fundus predstavljan kroz povremene tematski koncipirane izložbe.

Odlukom Vlade Republike Srpske, Umjetnička galerija preimenovana je 1994. godine u Galeriju likovnih umjetnosti Republike Srpske i tada je postala centralna muzejska republička institucija, zadužena za oblast likovne umjetnosti. Uočavanje nesklada između naziva Galerije likovnih umjetnosti RS i onoga što je ona profesionalno radila, dovelo je do preimenovanja institucije u Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, odlukom Vlade Republike Srpske, 10. februara 2004. godine. Organizacija stručnog rada Muzeja nastavila je da prati već od ranije utvrđenu praksu razvijanja složene muzejske institucije, u kojoj su se koncipirale osnovne karakteristike savremenog muzeološkog rada.

U okviru Muzeja savremene umjetnosti RS djeluju četiri odjeljenja: Odjeljenje zbirki,Odjeljenje dokumentacije, Odjeljenje za pedagoški rad i Odjeljenje za izložbene i programske djelatnosti.

Depo Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske je bogata riznica djela moderne i savremene umjetnosti, domaćih i svjetskih umjetnika, rađenih u medijima slike, grafike, crteža, skulptura, luminokinetičkih objekata, fotografije, instalacije i videa.

Sponzorisano
Sponzorisano
Zatvoreno
Otvoreno danas: 10:00 - 22:00
 • Ponedeljak

  10:00 - 22:00

 • Utorak

  10:00 - 22:00

 • Srijeda

  10:00 - 22:00

 • Četvrtak

  10:00 - 22:00

 • Petak

  10:00 - 22:00

 • Subota

  10:00 - 22:00

 • Nedelja

  10:00 - 22:00

 • 18. avgusta 2022. 22:15 lokalno vrijeme

Napomena

Prikazano je radno vrijeme prije pandemije uzrokovanom virusom COVID-19.

U svakoj državi važe različita radna vremena shodno epidemiološkoj situaciji te zemlje. Prije posjete obavezno se informišite o epidemiološkoj situaciji i trenutnom radnom vremenu.

Lokacija
 • Trg srpskih junaka 2, Banja Luka 78000, Босна и Херцеговина

Posjetite nas na društvenim mrežama
Sponzorisano
 • Nema još komentara.
 • Dodajte recenziju