Opis

Narodno pozorište Republike Srpske u Banjoj Luci osnovano je 2. septembra 1930. godine kao „Narodno pozorište Vrbaske banovine“ i od tada je važan nosilac razvoja dramske umjetnosti. U periodu nakon Drugog svjetskog rata nosilo je naziv „Narodno pozorište Bosanske Krajine“. Objekat se nalazi na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Najveće zasluge za nastanak ovog pozorišta pripadaju prvom banu Vrbaske banovine, Svetislavu Milosavljeviću, ličnosti koja je svojom vizijom i energijom postavila temelje modernoj Banjoj Luci. Svečana premijera u pozorištu, uz govore samog bana i visokih zvanica, održana je 18. oktobra 1930. godine, a na repertoaru su bili Nušićev »Hadži Loja«, Odavićevi »Hej, Sloveni« i Švabićev »Povratak«.

Na zemljištu ustupljenom od gradske opštine, u periodu od avgusta 1933. do septembra 1934. godine, prema projektu inž. Josifa Goldnera, izgrađena je zgrada pod nazivom „Dom kralja Petra I Velikog Oslobodioca“ u kojoj su bili smješteni pozorište, muzej, društvo »Zmijanje«, KAB, a od 1935. godine i Narodna biblioteka Kralja Petra I Velikog Oslobodioca. Zgrada pozorišta iz 1934. godine je reprezentativno javno zdanje, stilski određeno elementima Bauhausa, ali uz zadržavanje nekih odlika neoklasicizma. Zgradom pozorišta ban Milosavljević zaokružio je cjelinu osmišljenog gradskog jezgra.

U pozorišnim projektima koje je izvodilo Narodno pozorište Republike Srpske, gostovali su kao saradnici mnogi reditelji iz Beograda, Novog Sada, Niša, domaći i strani umjetnici, glumci, pjevači, scenografi, kostimografi, kompozitori. Posebno je važna saradnja sa domaćim dramskim piscima čija su djela izvođena na repertoaru Pozorišta. Podjelom Jugoslavije i podjelom SR BiH na dva entiteta, u Republici Srpskoj su ostala samo dva profesionalna pozorišta, Dječije pozorište Republike Srpske i Narodno pozorište Republike Srpske u Banjoj Luci. U još nekim gradovima Republike Srpske postoje amaterska pozorišta i pozorišni festivali, koje banjolučko Narodno pozorište nesebično pomaže, a planiraju se i osnivanja novih profesionalnih pozorišta. Jedno od novih pozorišta koje je nastalo uz pomoć Narodnog pozorišta Republike Srpske je Gradsko pozorište Jazavac. Narodno pozorište se pored svojih redovnih poslova, dodatno angažovalo na osnivanju Akademije umjetnosti, tj. školovanju glumačkog kadra, a u posljednje vrijeme nastoji i da pomogne i ohrabri televizijske kuće u Republici Srpskoj da počnu proizvoditi igrani program.

Danas Narodno pozorište Republike Srpske ima osamdeset stalno zaposlenih, a u sastavu samog glumačkog ansambla, dvadesetšest dramskih umjetnika. Predstave se izvode gotovo svakodnevno, a karte su redovno rasprodate. Jedan od najvećih, a sigurno i najposjećenijih kulturnih događaja u gradu je i Teatar Fest koji se svake godine održava u Narodnom pozorištu Republike Srpske, uz učešće mnogih domaćih i stranih glumačkih ansambala. Povodom obilježavanja devedeset godina od osnivanja, i doprinosa u razvoju kulturno-umjetničkog života, kao i za rezultate i dostignuća od šireg značaja u afirmaciji Republike Srpske, predsjednica Srpske je odlikovala Narodno pozorište Republike Srpske Ordenom zastave.

Sponzorisano
Sponzorisano
Otvoreno
Otvoreno danas: 08:00 - 20:00
 • Ponedeljak

  08:00 - 20:00

 • Utorak

  08:00 - 20:00

 • Srijeda

  08:00 - 20:00

 • Četvrtak

  08:00 - 20:00

 • Petak

  08:00 - 20:00

 • Subota

  08:00 - 20:00

 • Nedelja

  08:00 - 20:00

 • 10. avgusta 2022. 15:28 lokalno vrijeme

Napomena

Prikazano je radno vrijeme prije pandemije uzrokovanom virusom COVID-19.

U svakoj državi važe različita radna vremena shodno epidemiološkoj situaciji te zemlje. Prije posjete obavezno se informišite o epidemiološkoj situaciji i trenutnom radnom vremenu.

Lokacija
 • Краља Петра I Карађорђевића 78, Бања Лука 78000, Босна и Херцеговина

Posjetite nas na društvenim mrežama
Sponzorisano
 • Komentari su zatvoreni.