Airbnb: Kako dodati svoj smještaj na airbnb.com?

Tri cimera iz San Franciska nemaju dovoljno para da plate kiriju svoga stana. Dolaze na ideju da u dnevnoj sobi postave malo kvalitetniji dušek na naduvavanje (Air Mattress) ponude gostima doručak (breakfast) i uz izdavanje tog prostora reše svoj problem skupe kirije. Uvidjevši da postoje mnogi ljudi koji imaju sličan problem a da je potražnja za jeftinijim smještajem ogromna dolaze do ideje da kreiraju sajt za tu potrebu koji su nazvali –AirBedAndBreakfast.com kasnije poznat kao AirBnB.

Airbnb predstavlja novu generaciju online rezervacije koji testira važnost na 3 najvažnija faktora: cijena, lokacija i doživljaj destinacije. Airbnb nudi svojim klijentima nova tržišta koja do sada nisu bila toliko raširena na ostalim stranicama.

U slučaju Airbnba, stvar se odvija putem njegovog servisa koji radi sa domaćinima.

Sponzorisano (tekst se nastavlja ispod oglasa)


Dodavanje smještaja na Airbnb

Nakon što napravite Airbnb nalog potrebno je pokrenuti proces dodavanja vlastitog smještaja u Airbnb bazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi biranje željene lokacije upisivanjem adrese u prazno polje nakon čega se otvara nešto detaljniji upitnik o smještaju kojeg želite dodati. U njemu se traže podaci od tipu, vrsti i cijeni smještaja te naslov i opis vaše ponude. Nakon unosa osnovnih podataka o smještaju i spremanjem vaše ponude ona se objavljuje i postaje javno dostupna svim Airbnb korisnicima.

Moguće je odabrati minimalni i maksimalni broj noćenja te od kada se gosti najranije mogu prijaviti i najkasnije moraju odjaviti iz smještaja. Ako dođe do otkazivanja rezervacije možete odabrati uslove po kojima je to moguće, tačnije želite li primiti povrat za otkazivanje ili ne.

Koji su Airbnb-ovi osnovni uslovi za domaćine?

Kako bi gostima osigurali siguran i ugodan boravak, Airbnb od domaćina zahtijeva da za svaki smještaj zadovolje nekoliko osnovnih uslova:

Rezervacije i načini isplate

Nakon unosa svih podataka za svaki pojedini smještaj koji nudite ne preostaje ništa drugo nego čekati da vam se Airbnb korisnici počnu javljati i potvrđivati rezervacije.

Kada vas jednom potencijalni gost kontaktira ili zatraži potvrdu rezervacije na vama je da sa njim kroz nekoliko poruka dogovorite sve detalje oko njegovog smještaja te u konačnici potvrdite rezervaciju.

A nakon njegovog dolaska ka vama Airbnb vam šalje cjelokupan iznos rezervacije umanjen za 3 posto koliko sebi ostavljaju za pokrivanje troškova prijenosa sredstava. Uplata možete primiti na PayPal ili direktno na bankovni račun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad vam Airbnb isplati novac, potrebno je neko vrijeme da on stigne na vaš račun. Prosječno vrijeme obrade transakcija za pojedine načine isplate:

Bankovni transfer/direktna uplatado 7 radnih dana
Međunarodni transferu pravilu 3 – 7 radnih dana
PayPal1 radni dan
Western Unionu pravilu 1 radni dan, zavisi o državi
Payoneer prepaid debitna kartica1 radni dan
Alipayčim Airbnb isplati novac (dostupno samo za domaćine u kontinentalnom dijelu Kine)

Detaljne informacije o uslovima za dodavanje smještaja na airbnb.com pročitajte ovde.

Izvori: Netokracija i Airbnb

Izvor fotografije: Shutterstock

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…