Site logo

Film i putovanja: 10 najboljih filmova o putovanjima

Film i putovanja: 10 najboljih filmova o putovanjima

Nezavisno o tome tražite li inspiraciju za novo putovanje ili samo volite maštati, ovi će vas filmovi odvesti na uzbudljivo putovanje.

Sigurni smo da će vas ovi filmovi inspirisati ako razmišljate o nekom novom putovanju i u mislima vas odvesti u razne zemlje svijeta.

Sponzorisano (tekst se nastavlja ispod oglasa)


1. Eat, Pray, Love (2010)

Liz Gilbert (Roberts) u životu je imala sve što jedna moderna žena sanja – muža, kuću i uspješnu karijeru. Međutim, baš poput mnogih, osjećala se izgubljenom, zbunjenom i u potrazi za onim što zaista želi u životu.

Svježe razvedena i na pravoj životnoj raskrsnici, Gilbert odluči napustiti svoju „sigurnu životnu zonu“, riskirati sve kako bi promijenila život i upustiti se na putovanje oko svijeta koji će postati prava potraga za samootkrićem.

Na svom putovanju otkrit će istinske užitke talijanske kuhinje; snagu molitve u Indiji i, potpuno neočekivano, prvu pravu ljubav na Baliju.

2. The Secret Life of Walter Mitty (2013)

Prestani da sanjaš. Počni da živiš. Volter Miti (Ben Stiler) radi u fotografskoj arhivi u svetski poznatom magazinu „Life“. On je jedan od onih ljudi kojima ćete se nasmešiti, ali nikada nećete razgovarati sa njima. Tajno je zaljubljen u koleginicu (Kristen Vig) i živi životom bez mnogo uzbuđenja.

Ali, Volter Miti ima veoma bogatu maštu, i život kojim živi dok sanjari ne može da se uporedi sa onim što mu se dešava na javi. Kada promene u kompaniji ugroze i njegov posao i posao žene koju voli, poći će na putovanje koje će prevazići sve njegove fantazije. Videti svet. Upoznati i osetiti druge ljude. To je smisao života, naučiće Volter Miti.

3. Wild (2014)

Kako bi se oporavila od tragedija koje su je zadesile i dokazala sebi da ima snagu za novi početak Cherly Strayed se uputi na sudbonosno putovanje duž Pacific Crest pješačke rute.

4. Midnight in Paris (2011)

Ovo je romantična komedija o porodici koja zbog posla odlazi u Pariz i dvoje mladih koji se spremaju vjenčati te o njihovim iskustvima koja će im promijeniti živote.

Film slavi veliku ljubav mladića prema Parizu te istražuje ljudsku iluziju o tome da bi drugačiji život bio bolji.

5. The Bucket List (2007)

Mehaničar Karter Čejmbers (Morgan Frimen) i milijarder Edvard Koul(Džek Nikolson) po prvi put se sreću u bolnici nakon što im je oboma dijagnostikovan rak. Dok prolaze kroz različite tretmane, njih dvojica postaju dobri prijatelji.

Uskoro obojica saznaju da imaju manje od godinu dana života, pa Karter počinje da sastavlja listu stvari koji bi želeo da uradi pre nego što umre. Iako nije ozbiljno razmišljao o tome, nakon nagovaranja od strane Koula koji obeća da će on platiti za sve, Karter dovrši listu. Par kreće na putovanje oko sveta, upuštajući se na sve od trke automobilima do skakanja padobranom i penjanja piramidama. Dodajući i brišući nove stvari na listu, njih dvojica se počnu baviti teškim pitanjima i još težim odgovorima koji muče sve nas.

6. Everest (2015)

Što se događa kada temperatura pada na -40°C, kiseonika je sve manje, a vi se nalazite na najvišoj Zemljinoj tački, okruženi snijegom i strmim liticama.

Ništa vas ne može pripremiti na uslove koji vladaju na nevjerojatnoj visini vrha Mt. Everest.

Iako se mnogi iskusni planinari svakodnevno penju na to najopasnije mjesto na Zemlji, prirodu ne možemo predvidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film EVEREST snimljen je prema zastrašujućoj istinitoj priči o grupi planinara koji su, uslijed opasne snježne oluje, zapeli na tom ledenom vrhu, prepušteni samima sebi.

7. Into the wild (2007)

Zasnovan na istoimenoj knjizi, Put u divljinu se na određeni način bavi otuđenošću pojednica u društvu.

Film prati pravu sudbinu mladića Kristofera koji je pronađen mrtav u jednom od nacionalnih parkova Aljaske sredinom 1992. godine. Kris uništava svoje kreditne kartice i lična dokumenta, poklanja svu ušteđevinu organizacijama za borbu protiv siromaštva, napušta ušuškani život u predgrađu i odlučuje se da luta divljim prostranstvima severnoameričkog kontinenta i živi kao samotnjak.

8. Vicky, Christina, Barcelona (2008)

Dvije prijateljice tokom putovanja u Barselonu, gdje upoznaju zanimljivog slikara Antonija koji ih obe zavodi, iako je on i dalje nesrećno zaljubljen u svoju bivšu ženu Mariju Elenu.

Ne planirano, Viki i Kristina se zaljubljuju u njega, a jedna čak pristane na život u troje sa umjetnikom i njegovom ženom.

9. Eurotrip (2004)

Nakon što ga devojka ostavi, Skoti zajedno sa drugarima preleće okean u potrazi za nemačkom prijateljicom sa kojom se dopisuje.

Prilično glupava tinejdžerska komedija prepuna svih mogućih američkih stereotipa i klišea o Evropljanima, Ludi provod po Evropi nadomešćuje manjak kvaliteta prikazivanjem više gradova u 8 evropskih zemalja, uključujući London, Amsterdam, Pariz, Bratislavu, Rim i Berlin.

10. The Hangover triologija (2009, 2011, 2013)

The Hangover in Las Vegas (2009)

Dva dana prije svog vjenčanja, Doug (Justin Bartha) odlazi u Las Vegas sa svoja dva najbolja prijatelja Philom i Stuom (Bradley Cooper i Ed Helms) te budućim šo­gorom Alanom (Zach Galifianakis) na ludu momačku večer za koju su se sva četvo­rica zaklela da je nikad neće zaboraviti. Međutim, kada se trojica momaka sljedećeg jutra probude s nezapamćenim mamurlukom, nitko od njih ne može se ničega sjetiti. Njihov hotelski apartman u potpunosti je uništen, a mladoženje Douga nema dos­lovno nigdje!

The Hangover in Bangkok (2011)

Mamurluk u Bangkoku je još jedan mega poznati film čija se radnja odvija u Tajlandu. Dvije godine posle ludorija po Las Vegasu, wolfpack se budi sa masovnim mamurlukom u prljavoj bangkoškoj hotelskoj sobi. Kako se naravno niko ne seća događaja od prethodne večeri i kako su uopšte završili na tom mestu, družina mora da vrati film unazad ne bi li pronašla nestalog drugara. Iako je možda prvi deo za nijansu luđi i bolji, Mamurluk 2 kroz potpuno suludi zaplet na specifičan način prikazuje haotični puls Bangkoka.

The Hangover III (2013)

Prošle su dve godine otkako su momci upoznali ružniju stranu Las Vegasa i oporavili se od otmice, pucnjave i narko-dilera iz Bangkoka. Fil, Stju i Dag vode jednolične živote kod kuće. Poslednje što su čuli o Lesliju Čou, magnetu za katastrofu, jeste to da se nalazi u tajlandskom zatvoru.

Jedini nezadovoljni član Vučjeg čopora je Alan. Još uvek tražeći smisao svog života, crna ovca njihovog društva prestaje da uzima lekove i dozvoljava svojim prirodnim nagonima da u potpunosti prevladaju. To za Alana znači da nema granica, filtera i osuđivanja – sve dok ga lična kriza ne natera da konačno potraži pomoć koja mu je potrebna. Ko će mu bolje pomoći u tome od njegova tri najbolja prijatelja?

Ovaj put nema momačke večeri. Nema venčanja. Šta može da se izjalovi? Ali kad Vučji čopor krene na put, sve pada u vodu. „Mamurluk 3“ je epski zaključak neverovatne odiseje haosa i loših odluka, u kojoj momci moraju da završe započeto tako što će se vratiti tamo gde je sve i počelo: Las Vegas.

Izvor: YouTube

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor fotografije: Shutterstock

Pročitajte više...