Opis

Počeci rada kina vežu se za 1925. godinu. Te godine izgrađeno je sadašnje kino „Mrakovica“ u kojem su organizovane kino predstave sa nijemim filmovima. Vlasnik kina ubrzo modernizuje svoje prostorije uvodeći „ton kino“, povećavajući njegov kapacitet, te nabavljajući najnovije filmove tog vremena.

Prvi put kao preduzeće osnovano je 1928. godine. Radilo je kao kino bez tona u sadašnjim prostorijama kina „Mrakovica“. Godine 1930. osniva se kino sa tonom u današnjim prostorijama kina „Radnik“. Godine 1935, godine i kino „Mrakovica“ dobija ton. Sve do 1991.godine preduzeće je poslovalo kao Centar za kulturne i umjetničke djelatnosti. Od 19.4.1991. godine do 28.2. 1999. godine ova ustanova posluje kao RO za prikazivanje filmova Prijedor. Od 1. marta 1999. godine poslovalo je kao ODP za prikazivanje filmova Prijedor.

Odlukom Skupštine opštine Prijedor od 26.10.2006. godine izvršena je transformacija u JP „Centar za prikazivanje filmova“ Prijedor i potvrđeno Rješenjem o registraciji Osnovnog suda u Banja Luci 1. februara 2007. godine. Novom Odlukom Skupštine opštine Prijedor od 23.12.2008.godine izvršena je konačna transformacija u Javnu ustanovu za prikazivanje filmova Prijedor. Registracija je završena 23.4.2009. godine u Osnovnom sudu Banja Luka.

Radi podsticanja razvoja i unapređivanja kinematografskog stvaralaštva i djelatnosti Vlada osniva Javnu ustanovu Centar za razvoj i unapređivanje kinematografije Republike Srpske. U tom smjeru i duhu Lokalna zajednica osniva Javnu ustanovu Centar za prikazivanje filmova.

Sala kina „Kozara“ je nakon rekonstrukcije objekta klimatizovana, opremljena savremenom zvučnom opremom i tehničkim uređajima za projekciju slike. Sala posjeduje 161 sjedište.

Sponzorisano
Sponzorisano
Sponzorisano
Napomena

Prikazano je radno vrijeme prije pandemije uzrokovanom virusom COVID-19.

U svakoj državi važe različita radna vremena shodno epidemiološkoj situaciji te zemlje. Prije posjete obavezno se informišite o epidemiološkoj situaciji i trenutnom radnom vremenu.

Lokacija
  • Kralja Petra I Oslobodioca 1, Prijedor, Босна и Херцеговина

Posjetite nas na društvenim mrežama
Sponzorisano
  • Nema još komentara.
  • Dodajte recenziju