Site logo

Airbnb: Kako rezervisati smještaj putem airbnb.com?

Airbnb: Kako rezervisati smještaj putem airbnb.com?

Rezervacija smještaja preko Aibnb-a, kao i svaka druga potraga za hotelom, kućom ili apartmanom, zahtijeva detaljnu pretragu i planiranje.

Najbitnije je tačno znati što tražimo i onda je svaki daljnji posao lakši. Na Airbnb-u zaista ima svega, i cijenom i kvalitetom.

Kad rezervišete smještaj na Airbnbu, odsjest ćete u nečijem domu. Svaki domaćin ima vlastiti stil ugošćivanja, počevši s time na koji način želi saznati više o gostu. Neki domaćini žele sami potvrditi svaku rezervaciju, dok će vam drugi dopustiti da smještaj rezervišete automatski, ne čekajući njihovo odobrenje.

Sponzorisano (tekst se nastavlja ispod oglasa)


Unesite sve podatke na svoj profil

Važno je imati na umu da je Airbnb zajednica koja se temelji na povjerenju.

Prije slanja zahtjeva za rezervaciju unesite sve podatke na svoj profil kako bi domaćin imao neke informacije o vama kad potvrđuje rezervaciju.

Na profilu bi se trebalo vidjeti da ste verifikovali svoj lični dokument, posebno zbog toga što neki domaćini traže da gosti imaju verifikovan lični dokument ili profilnu fotografiju da bi mogli ugovoriti rezervaciju.

Pronađite smještaj koji vam odgovara

U ponudi su milioni jedinstvenih smještaja širom svijeta, pa je važno da odaberete onaj koji ima sve potrebne sadržaje koji će vam pružiti udobnost i omogućiti vam da uživate u svom boravku.

Kako bi bili sigurni da nećete biti razočarani izborom, početak pretraživanja odredite upravo onim što želite. Opcija Search tu je da vam maksimalno olakša pretragu.

Kad pretražujete smještaje, obavezno unesite datume i broj gostiju kako bi vam se prikazala tačna cijena.

Za svaki smještaj pročitajte recenzije, opise, kućni red, popis sadržaja i uvjete otkazivanja kako biste vidjeli odgovara li vašim potrebama. Ako imate pitanja o smještaju, slobodno se obratite domaćinu.

Za početak odaberite destinaciju, a zatim nastavite uz pomoć korisnih filtera koje Airbnb nudi. Ako ste fleksibilni s datumima ne morate ih odrediti, a ako ih odredite prikazaće vam se samo objekti slobodni na te dane.

Unesite broj gostiju, kako bi izbor suzili na one smještajne jedinice koje mogu primiti taj broj ljudi. Cijenu uvijek možete provjeriti i usporediti s prosječnim cijenama sličnih objekata u istom području koji se nude na Airbnb-u.

Rezervacija smještaja

Kad pronađete smještaj koji vam odgovara, vrijeme je da ugovorite rezervaciju. Svaki domaćin sam određuje postavke o kojima ovisi na koji ćete način potvrditi rezervaciju.

Instant rezervacija

Ako domaćin ne želi sam potvrditi svaku rezervaciju, kad kliknete Rezervirajte, na sljedećoj ćete stranici vidjeti opciju Potvrdite i platite. Iz samog je imena jasno da se rezervacija u tom slučaju potvrđuje automatski. Saznajte više o instant rezervaciji.

Kad domaćin prihvati vaš zahtjev ili ugovorite rezervaciju koristeći se opcijom instant rezervacije, s računa koji ste unijeli kao način plaćanja u trenutku potvrde rezervacije naplaćuje se puni iznos rezervacije, osim sigurnosnog pologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev za rezervaciju

Mnogo je domaćina koji žele sami potvrditi svaku rezervaciju. Kad kliknete Rezervirajte, u tom ćete slučaju na sljedećoj stranici vidjeti opciju Pošaljite zahtjev za rezervaciju. Da biste poslali zahtjev za rezervaciju, morat ćete unijeti podatke za plaćanje. Domaćin mora prihvatiti zahtjev u roku od 24 sata i kad to učini, vaša je rezervacija automatski potvrđena. Bude li zahtjev prihvaćen, naplaćuje se puni iznos rezervacije. Saznajte više o slanju zahtjeva za rezervaciju.

Rezervacija smještaja

Kad domaćin prihvati vaš zahtjev ili rezervirate smještaj koristeći se opcijom instant rezervacije, s računa koji ste odredili kao način plaćanja naplatit ćemo iznos rezervacije čim ona bude potvrđena (to ne uključuje sigurnosne pologe).

Airbnb nudi plaćanje cjelokupnog iznosa ili plaćanje u ratama.

Odaberete li opciju plaćanja u ratama, prilikom potvrde rezervacije platit ćete samo dio ukupnog iznosa, a ostatak se naplaćuje automatski. Datum tj. datume naplate možete vidjeti na stranici za plaćanje.

Nezavisno o tome počinje li rezervacija za dva dana ili dva mjeseca, domaćinu se novac isplaćuje tek 24 sata nakon početka rezervacije. I vi i vaš domaćin tako ćete imati dovoljno vremena uvjeriti se da je sve onako kako bi trebalo biti.

Sada ste spremni za rezervaciju smještaja putem Airbnb-a.

Detaljnije informacije o načinima rezervacije pogledajte ovde pročitajte ovde.

Izvori: Travel Advisor i Airbnb

Izvor fotografije: Shutterstock

Pročitajte više...