Zlatiborska gondola na pauzi sve do 20. juna, saznali smo zašto

U panoramskom razgledanju Zlatibora iz najduže gondola na svetu može se uživati još tri dana, pre pauze u njenom radu koja će trajati sve do 20. juna. Razlog ovako duge pauze je montiranje novih kabina pa će kapacitet ove žičare, za početak letnje sezone, porasti za novih 180 putnika. Pored unapređenja postojeće, u planu je i trasa nove gondola koja će povezati Ribničko jezero i vrh Čigote.

Postojećim 55 kabina, od kojih 54 prevozi putnike od centra Zlatibora do Tornika i nazad, zlatiborska gondola, najduža na svetu, dobiće dodatnih 18 kabina. Razlog ovakve odluke je pre svega u skladu sa potrebama turista pa se od 20.juna očekuju manji redovi i kraće vreme čekanja na vožnju. Radovi počinju u ponedeljak 9. maja pa samim tim i četrdesetodnevna pauza u radu gondola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Maksimalni kapacitet gondola je 90 kabina a na osnovu dosadašnjeg iskustva, od njenog pokretanja, procenili smo da to bude 18, polovina od preostalog kapaciteta. Prvenstveni cilj nam je da smanjimo vreme čekanja na vožnju koje nas je pratilo kako tokom letnje tako i tokom zimske sezone, a samim tim i zadovoljstvo naših putnika. Odlučili smo da idemo postepeno a verujemo da će vreme pokazati potrebu za maksimalnim kapacitetom”, kaže za Nova.rs direktorka JP “Gold gondola” Bojana Božanić.

Pored novih kabina radiće se i na natkrivanju izlazne stanice radi unapređenja uslova za putnike i zaposlene kao i zaštiti kompletne instalacije, a biće instalirani i solarni paneli. Božanić smo pitali i da li je, pored proširenja kapaciteta postojeće, izvesna i nova gondola koja je najavljivana a koja bi povezala međustanicu sadašnje trase, koja se nalazi na Ribničkom jezeru, sa vrhom Čigota na dužini od oko 4,5km?

Pročitajte još:

“Mi smo krenuli u radove pripreme terena i projekta proširenja trase. Iz tog razloga smo posetili i sajam opreme za žičare i planinske centre. Već imamo ideje kako da rešimo problem konstantnog vetra, na toj novoj trasi ka Čigoti, a koji je inače naš najveći izazov. Očekujem da ćemo tokom ove godine imati i konkretnije informacije i projekte na osnovu kojih bi mogli da planiramo aktivnosti i sredstva za iduću godinu”, dodaje Božanić.

Najatraktivniji turistički sadržaj Zlatibora “Gold gondola”, pokazala se i kao najisplativiji projekat opštine Čajetina, za koji je iz svoje kase izdvojila 13,5 miliona evra. Iako je period otplativosti bio planiran na deset dodina, gondola se već otplatila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To svakako nije broj ljudi puta cena karte, isplativost gondola se vidi na svim drugim razvojnim planovima Zlatibora. Kroz realizaciju i eksploataciju gondole dobili smo veliki broj investitora koji ulažu na Zlatiboru, grade se i prodaju nekretnine. Promet je porastao a samim tim se i više sredstava sliva u kasu naše opštine, što se osetilo značajnije pokretanjem gondola. Sve je to omogućilo da pre vremena isplatimo i kredit i radimo na novim razvojnim planovima”, ističe direktorka.

U novih 18 kabina biće uloženo oko 60 miliona dinara. Od polovine januara 2021., kada je gondola počela sa radom pa do danas, zlatiborska gondola je prevezla oko 350.000 putnika. Cena karte, od Zlatibora do Tornika i nazad, se nije menjala i iznosila je 1.000 dinara za odrasle a za decu polovinu punog iznosa.

***

Bonus video: Nove ski staze krče šume na Zlatiboru i Kopaoniku. Ko će zasaditi nove?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…