Zabranjeni raj: Ostrvo na kojem živi 250 ljudi bez kola i mobilnog

Na ovom rajskom ostrvu nema izgrađenih puteva, hotela ni supermarketa.

Na prvi pogled Nihau može delovati kao idealno mesto za odmor. Najmanje je naseljeno ostrvo Havaja, a prostire se na oko 179 kvadratnih kilometara uz zapadnu obalu Kauaija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom tropskom raju okruženom Tihim okeanom temperature su tokom cele godine između 20 i 30 stepeni, a plaže su prepune retkih školjki.

Ali nažalost, retki ga mogu posetiti. Naziva se zabranjenim ostrvom jer je u privatnom vlasništvu, a na njega se dolazi samo na poseban poziv, piše Pun kufer.

Kralj Kamehameha IV prodao je Nihau 1863. godine Elizabet Sinkler za 10.000 američkih dolara, a njeni naslednici – porodica Robinson – upravljaju ostrvom već više od stotinu godina.

Na konjima i biciklima

Lista stanovništva iz 2009. godine kaže da na ostrvu živi 130 osoba, ali pretpostavlja se da je brojka u međuvremenu narasla na 250 pojedinaca koji provode svoj život udaljeni od blagodati modernog sveta bez plaćanja kirije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu nema izgrađenih puteva, hotela ni supermarketa. Jednom nedeljno na Nihau pristaje brod koji vozi potrebne namirnice, a za slučaj opasnosti na raspolaganju je vlasnikov helikopter. Konji i bicikli glavna su transportna sredstva na ostrvu.

Pročitajte još:

Stanovnici nemaju mobilne telefone ni tekuću vodu, a električna energija dobija se preko solarnih panela.

Vlasnici žele da održe havajsku kulturu, a to je jedino ostrvo u Havajskom arhipelagu na kojem samo retki pričaju engleski jezik.

Opasnosti iz vazduha

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živi se mirno i bez velikih drama. Ili je tako barem bilo sve do 7. decembra 1941. godine, kada se nakon napada na Perl Harbor na Niihau srušila japanska letelica.

U padu je preživeo japanski pilot Šigenori Nišikaiči, koji je nedelju dana sejao strah među lokalnim stanovništvom, sve dok nije bio sprečen u daljim aktivnostima.

Na ostrvu dominira suv teren, pa ga stanovništvo koristi za uzgoj stoke. Svako domaćinstvo ima mali vrt na kojem uzgaja pokoju povrčku za kulinarska jela s govedinom i ovčetinom ili ribom koju samostalno love.

Niihau je dom i za havajsku morsku medvedicu, a na ostrvu se svake godine rađa deset do 12 mladunaca te inače ugrožene vrste životinja.

BONUS VIDEO: Predivni Bondi bazeni na Tihom okeanu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pinterest

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…