Vratila se s mora u Hrvatskoj, kad je otvorila kofer doživela je šok FOTO

Iznenađenje koje nije očekivala.

Nakon povratka s godišnjeg odmora u Hrvatskoj turistkinja iz Austrije šokirala se ugledavši u svom koferu 18 škorpiona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalni mediji izviestili su o tome još 23. jula, a to je treći put u manje od 12 meseci da su povratnici iz Hrvatske u pokrajini Gornja Austrija prijavili pronalazak škorpiona nakon povratka s Jadrana.

U koferu bila majka škorpionka i njenih 17 potomaka. Austrijanka iz Naternbaha je odmah pozvala centar za spašavanje životinja u Gusentalu.

Iz Gusentala su škorpioni prebačeni u sklonište za životinje u Lincu. Tamo su sačekali da im se javi neko ko ide u Hrvatsku, kako bi životinjice prevezao do Jadrana.

Pročitajte još:

“Moja prijateljica radi u skloništu i pitala me bih li to učinila. Svi u porodici jako volimo životinje, tako da se nismo dvoumili”, izjavila je Sabina Volfseger, koja je sa suprugom Evinom i ćerkom Mari u četvrtak stigla na Krk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije bilo nikakvih problema prilikom transporta, imali su i dokumentaciju u slučaju provere na granici. Krajem juna još jedna žena, ovaj puta iz Linza, otkrila je škorpione nakon povratka iz Hrvatske. Uočila ih je tri nedelje nakon povratka u stan.

U svetu postoji oko 600 vrsta škorpiona, ali smrtonosan može biti ubod tek nekoliko vrsta.

Najpoznatije su evropske vrste italijanski škorpion (Euscorpius italicus) i karpatski škorpion (E. carpathicus), čiji ubod čoveka uzrokuje samo manje crvenilo.

U Hrvatskoj je otkriveno sedam vrsta škorpiona i sve su svrstane u rod Euscorpius, a žive u priobalju. Oni su razmerno slabog otrova i nema opasnosti za život ubodene osobe. Nikada neće namerno napasti čoveka, već samo ako slučajno stanete na njega ili ako se zavuče u odeću, prenosi Jutarnji.

***

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bonus video: Naš odnos prema životinjama govori kakvi smo prema ljudima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…