VIDEO Snimljena ajkula na plaži u Grčkoj koju obožavaju srpski turisti

Paksos je posetila i – ajkula.

Na Facebook grupi GrčkaInfo gde dosta srpskih turista razmenjuje iskustva i savete kada je u pitanju letovanje u Grčkoj, a osvanuo je i video ajkule koja je doplivala do plaže na Paksosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, radi se o Erimitos plaži koja je mnogima omiljena destinacija, a kako tvrde u ovoj grupi radi se o plavoj ajkuli.

Kako su i sami napisali, ona živi na otvorenom moru, ali dopliva i do obale…

„Često pliva ispod same površine, ali se može videti i pri dnu. Naseljava Sredozemno more, ali i Atlantski okean uz evropske obale na severu Norveške.

pročitajte još:

Ishrana

Plave ajkule se često hrane lignjama, ali i drugim beskičmenjacima kao što su sipe, hobotnice, jastozi, škampi, rakovi, meduze, većinom riba, manjim ajkulama, podvodnim sisarima, čak i pticama koje povremeno sleću u vodu kako bi ulovile plen. Njihova brzina i zubi im omogućavaju lako i brzo hvatanje plena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predatori

Mnoge veće ajkule ih jedu, na primer tigrasta ajkula, velika bela ajkula… Takođe, jedan od velikih lovca na ajkule su orke.

Odnos sa ljudima

Procjenjuje se da 10 do 20 miliona ovih ajkula bude ubijeno svake godine kao rezultat ribolova. Meso plave ajkule je jestivo, ali nije mnogo traženo širom sveta. Plave ajkule retko grizu ljude. Od 1580. do 2013. godine, plava ajkula je samo 13 puta ugrizla čoveka, od kojih su četiri završili smrću”, napisali su u opisu ovog posta.

A, kako tvrde u komentarima, radi se o bebi ajkuli.

***

Bonus video: Pokušaj pravljenja selfija sa ajkulom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…