Važne informacije za sve koji idu kolima u Grčku i žele da sačuvaju živce

Ako vam već nije dobro što u špicu sezone treba da krenete kolima u Grčku – ove informacije bi mogle da vam budu od koristi.

Snimci kilometarskih redova na graničnim prelazima i ispovesti turista koji su satima čekali da uđu u Grčku deluju zastrašujuće za sve koji su planirali na letovanje kolima. Ipak, postoje neke stvari koje im mogu olakšati ili bar dati izbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija na prelazima

Kako biste izbegli pakao na granici, možete uživo putem kamera pratiti stanje na graničnim prelazima Preševo, Tabanovce, Gradina i Bogorodica kao i stanje saobraćaja na naplatnim rampama u Makedoniji. MUP Srbije je u saradnji sa Auto-moto savezom Srbije pustio u rad kamere koje omogućavaju vozačima da preko sajta vide stanje na graničnim prelazima.

Pročitajte još:

Granični prelaz Gradina na granici sa Bugarskom i granični prelaz Preševo na granici sa Makedonijom možete uživo pratiti na sajtu AMSS-a na linku https://kamere.amss.org.rs, a takođe uživo možete pratiti i granične prelaze Tabanovce i Bogorodica kao i gužve na naplatnim rampama u Severnoj Makedoniji. Na graničnom prelazu Evzoni ne postoje kamere. Na kraju, evo i linka za kamere uživo na bugarsko-grčkom graničnom prelazu Kulata – Promahonas.

Da biste dobili realniju sliku o stanju na graničnim prelazima preporuka sajta Grčka info je da koristite kombinaciju Kamera uživo i Google mapa.

Alternativni prelazi

U slučaju da već vidite da ćete na graničnim prelazima da se načekate, imajte na umu alternativne prelaze. Grčka info predlaže da umesto Preševa i Evzonija, koristite manje frekventne prelaze, Prohor Pčinjski prema Makedoniji i Dojran prema Grčkoj. Radno vreme prelaza Prohor Pčinjski i Stari Dojran je od 00-24h dnevno, a “u slučaju da se, zbog kilometarskih kolona i višečasovnog čekanja u špicu turističke sezone, odlučite za jedan ili oba alternativna granična prelaza, očekuje vas dobar put, ali sa krivinama, sporija vožnja, više kilometara, međutim i mnogo brži prelazak granica i mnogo bolje raspoloženje uz neznatno više troškove za gorivo”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cena goriva i putarine

Nezgodno je licitirati s cenama goriva ovih dana, ali nedavno smo pokušali da sračunamo koliko će te koštati ako kolima ideš na more pa možete da uporedite. Ne zaboravite da pre polaska procenite koliko će vam biti potrebno do željene destinacije i koje su aktuelne cene u zemljama kroz koje prolazite – evo do kojih letovališta u Grčkoj se najbrže stiže kolima. Unapred treba računati i na putarine. Pogledajte koliko košta putarina kroz Grčku, ali i koliko treba da spremite za putarinu u zemljama kroz koje prolazite do Grčke.

***

Bonus video: Gužva na graničnom prelazu Preševo

***

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…