Top destinacije u Srbiji za prolećni vikend

Jeste li posetili nekad vidikovac Kozji kamen ili Pačir banju, takozvano roze jezero?

Pandemija korone donela nam je mnogo toga lošeg, ali u svemu se izdvaja i nešto lepo. Ispostavilo se da je tokom pandemije u Srbiji procvetao seoski turizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, sa zatvaranjem granica pojedinih država, domaći turisti su bili uglavnom prinuđeni da ostanu u Srbiji i da se okrenu turističkim potencijalima naše zemlje. To je značilo da pogledamo oko sebe, a onda i vidimo kakve sve planine, reke, jezera, sela imamo. Kao da do tada nismo bili potpuno svesni kakve prirodne lepote nudi naša zemlja.

Onda, u prethodne dve godine, pojedine destinacije počele su da beleže rekordne posete. I njih bi svakako vredelo posetiti i ove godine, ako biste da zbrišete negde za vikend.

Miloš Gajić sa portala Selo.rs, koji promoviše domaći turizam, kaže za Novu da je interesovanje za srpske destinacije u vreme korone tri puta veće nego 2019. godine, a broj rezervacija je porastao pet puta.

On govori i koja su to mesta najviše privlačila goste.

Kozji kamen i Pačir banja

„Najpopularnije destinacije bile su Zlatibor, Drina, Tara i sve beleže rast od 300-320 odsto, dok pojedina mesta kao da su otkrivena po prvi put. U tom smislu Stara planina beleži povećanje interesovanja od čak sedam puta, pa ne čudi što su malobrojni smeštaji na ovoj planini bili rezervisani nedeljama unapred. Slična situacija je sa destinacijama kao što su Golija (+450 odsto), Uvac (+700 odsto) i Ovčarsko-kablarska klisura (+380 odsto).“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očigledno je da su ljude mamili čist vazduh, pašnjaci i izvori Golije, čudesni meandri Uvca i klisure nadomak Čačka, ali i prelep vodopad Gostilje na Zlatiboru, obale Drine, Mitrovac na Tari…

„Neke lokacije koje su do tada bile namenjene samo planinarima i avanturistima opsedali su turisti iz Beograda, Novog Sada i drugih gradskih centara. Vidikovac Kozji kamen na Staroj planini svakodnevno je bio prepun turista.“

Vidikovac Kozji kamen nalazi se u istočnoj Srbiji i sa njega se pruža prelep pogled na Zavojsko jezero, meandre reke Visočice i staroplaninske vrhove. Udaljen je oko 18 kilometara od Pirota, na putnom pravcu koji vodi od Pirota ka selima Rsovci, Slavinja i dalje do Dimitrovgrada.

Pročitajte još:

Na samom vrhu planine Vidlič očekuju vas letnjikovac, mesto za roštilj i nestvaran pogled za pamćenje. Najpoznatija, ali i najpopularnija slika koju možete videti sa vidikovca jeste Zavojsko jezero i njegove prelepe meandre. Mnoge ovo mesto podseća na meandre Uvca. Pored jezera, pogled se pruža i na reku Visočicu, koja meandrira do ulivanja u jezero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je i Zavojsko jezero, za koji su neki prvi put čuli te 2020. godine, bilo jedna od meta gostiju.

„Čuvena Pačir banja ili popularno roze jezero postoji već godinama, ali svoju popularnost dobija zadnje dve godine kada su brojni turisti i gosti želeli da se okupaju u rozikastoj vodi i naprave jedinstvene slike za Instagram“, kaže Miloš Gajić.

Pačir banja se nalazi u Vojvodini, u opštini Bačka Topola, između Bajmoka i Stare Moravice. Od Subotice je udaljena svega 30 km, od Novog Sada oko 90 km, a od Beograda oko 180 km, odnosno oko dva sata vožnje. Ova najmlađa banja u Srbiji ujedno je i među najpopularnijima jer je jedinstvena po svojim karakteristikama, od sastava vode i lekovitosti, do neobično ružičaste boje jezera u toplijim mesecima.

„Domaći turisti otkrili su da je Srbija dobra destinacija za kratke i srednje odmore, od dva do pet dana, a turistička ponuda smeštajnih kapaciteta i aktivnosti značajnije je bogatija nego pre perioda korone“, napominje Gajić.

On dodaje i da smo zbog povećanog interesovanja dobili i prva etno-sela na Staroj planini, planinske kuće na Zlataru i Uvcu, ali i prvi glamping u Srbiji na Fruškoj gori. I to je najbolji pokazatelj trenda da se gosti sve više okreću smeštajima i odmorima u neposrednom kontaktu sa prirodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BONUS VIDEO: Gostilje – srpska dolina vodopada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…