Tapasi, žurke i provociranje komšija – kultni madridski kvart koji je opevao Manu Čao VIDEO

Prilikom posete Španiji, tj. velikog grada poput Madrida, teško je snaći se na prvu. Toliko je opcija i lokacija, a vi se samo želite prepustiti španskom stilu života bez puno razmišljanja i planiranja. Ako je tako, zaputite se u madridsku četvrt Malasana i nećete pogrešiti.

Malasana je jedno od najpopularnijih mesta u Madridu, idealno za one koji žele da dožive veselu stranu Španije: ples, žurke, pesmu, dobru hranu i piće. Šarena, otvorena i liberalna, Malasana je mesto za dobru zabavu ali isto ako ima kulturnih sadržaja koje možete otkrivati tokom dana, kao što su na primer Muzej savremene umetnosti ili palata Liria.

Kao i većina kvartova, Malasana ima svoj “Rim” u koji vode svi putevi. U ovom slučaju, reč je o Trgu drugog maja (Plaza del Dos de Mayo), živahnom i urbanom trgu koji je ime dobio po datumu početka španskog rata za nezavisnost. U tom ratu posebno se istakla lokalna heroina Manuela Malasana koja se borila protiv francuske vojske. Ubijena je 1808. godine u Madridu, ne dočekavši ni punoletstvo, no zato je u znak zahvalnosti i poštovanja od strane svojih sunarodnika dobila ceo kvart koji danas nosi njeno (prez)ime.

Boemska, revolucionarna, nestašna

U Malasani se rodio pokret “movida madrilena”. Reč je o kulturnom pokretu koji se razvio nakon perioda diktature Franciska Franka. On je vladao Španijom od 1939. do 1975. godine kada je umro, a onda je usledila sloboda – barem su to tako mnogi doživeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Movida madrilena bio je “podzemni” pokret koji je veličao individualne slobode i imao hedonistički predznak. Grad je nakon dugog perioda represije živnuo, što se osetilo i u umetnosti. Za Madrid se počelo govoriti da je “grad koji nikada ne spava”, u tom periodu ovde su se zabavljali i članovi benda The Ramones te slavni američki umetnik Endi Vorhol, a opevao ju je i Manu Čao.

Malasana je danas idealno mesto i za sve ljubitelje mode i šopingoholičare. Ima pomalo hipstersku crtu i mnoštvo prodavnica u kojima možete kupiti razne originalne krpice, bilo s domaćim, francuskim ili američkim potpisom.

Isto tako će na svoje doći i ljubitelji hrane i pića. Realno, ništa manje ni ne očekujemo od španske kuhinje, no dobra vest je da ćete ovde pronaći prefine tapase i pivo ili čašu vina za manje od 400 dinara.

Izvor: b92.net (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…