Svi bi da se brčkaju u radioaktivnoj vodi: Hit destinacija na vaučer

Atomska banja Gornja Trepča je među najtraženijim destinacijama “na vaučer”. S razlogom.

Podeljeno je svih 200.000 turističkih vaučera za odmor u Srbiji, a kao najtraženije destinacije za vaučere istakle su se Sokobanja, Vrnjačka Banja, Zlatibor, Sijarinska banja, Prolom banja, Lukovska banja i Atomska banja Gornja Trepča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakako, u Gornju Trepču ne ide se samo zbog odmora. Njen glavni adut je lekovita voda, blago radioaktivna, zbog koje i nosi „nadimak“ Atomska banja.

“Voda u Atomskoj banji je blago radioaktivna, taman toliko da ne šteti zdravlju. Zbog posebnih fizičkih i hemijskih karakteristika ovi topli izvori su prava retkost u svetu. Vode se koriste za lečenje i rehabilitaciju neuroloških bolesti, posebno kod Sclerosis multiplex (cezijum), reumatskih oboljenja (litijum, rubidijum), za lečenje gastritisa i dvanaestopalačnog creva. Ove vode sadrže i retke elemente kao što su stroncijum, radijum, radon, kobalt, uran, selen, srebro… Koncentracija mikroelemenata, makroelemenata i radioaktivnih elemenata i njihov međusobni odnos lekovito deluju na nervna i mišićna tkiva. Preporučuje se da se u toku dana popije najmanje 1,5 l vode”, navode iz Specijalne bolnice za rehabilitaciju reumatskih i neuroloških oboljenja Gornja Trepča.

Terapija se osim pijenjem vode, obavlja i kupanjem i blatnim oblogama.

Pročitajte još:

Prema aktuelnom cenovniku, smeštaj u Atomskoj banji je od minimalnih 2.500 dinara po osobi dnevno (četvorokrevetna soba, pun pansion), a kupanje u bazenu je 420 dinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao jedno od najposećenijih lečilišta naše zemlje, Gornja Trepča se nalazi se između Čačka i Gornjeg Milanovca, na oko 130 kilometara od Beograda, okružena šumovitim brdima i planinama, na nadmorskoj visini od 460 m. Sama banja smeštena je u uzanoj kotlini rečice Banje, vazduh je čist, planinski, a posebno prijatan u vrelim letnjim mesecima, kad je temperatura niža za nekoliko stepeni nego u ravničarskim predelima.

*

*

*

***

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bonus video: U srpskim banjama lečili su se i kraljevi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…