Sve više incidenata na letovima jer putnici ne žele da nose maske

Putnici koji lete avionom prave sve više problema, ali ovog puta nije u pitanju alkohol. IATA navodi da su u porastu incidenti koje prijavljuju avio-kompanije i da su uglavnom vezani za odbijanje putnika da nose maske tokom leta.

Iako je šansa za da se zarazite virusom covid-19 u avionu izuzetno niska, nošenje maski tokom leta je obavezno na svim letovima svih avio-kompanija u svetu.

Prema izveštaju Međunarodnog udruženja vazdušnog saobraćaja (IATA) tokom 2020. godine broj incidenata se udvostučio i avio-kompanije prijavljuju sve više incidenata. Incidenti koji su većinom posledica preusmeravanja letova ili drugih poremećaja u saobraćaju, ovog puta su zanemarljivi u odnosu na odbijanje nošenja maski.

Američka Savezna vazduhoplovna agencija (FAA) je od januara do početka oktobra zabeležila 4600 incidenata koji su u 72 odsto u vezi sa odbijanjem putnika da nose maske tokom leta, a istraga je pokrenuta u čak 849 slučajeva što je šest puta više od višedecenijskog proseka u Sjedinjenim Američkim Državama. Samo tokom jedne nedelje jedna avio-kompanija je prijavila preko hiljadu incidenata sa putnicima, dok je druga kompanija navela da je broj incidenata porastao za 55 odsto.

Podsećamo, pre pandemije korona virusa promenjena je Tokijska konvencija kojom je omogućena primena novih pravila u slučajevima kada putnici tokom leta prave probleme. To znači da putnici koji se ponašaju neprimereno tokom leta mogu da budu procesurirani u zemlji u koju je sleteo avion nakon leta u kome je došlo do incidenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama

Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Izvor: daljine.rs

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…