Šta se tačno dešava na bosanskim piramidama koje Novak Đoković posećuje (VIDEO)

Kada pričamo o piramidama, prvo što nam padne na pamet je Egipat. A, šta ako ih ima i u Bosni?

Kako je nastupila pandemija, mnogi su otkrili blaga naše zemlje Srbije, međutim mi smo se u jednom trenutku odlučili da malo zavirimo i u komšijsko dvorište. Svi bruje o tom Visokom, i mediji, i narod, pa i Novak Đoković, a kud svi Turci, tu i…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto:privatna arhiva

Otišli smo tamo ne očekujući bilo šta, s obzirom na to da sama priča piramide i Bosna nema baš smisla. Bosna i burek – da, ali piramide? Nikako.

Mislili smo idemo na planinu da dišemo malo svežeg vazduha, a Bosna i Hercegovina je uvek odlična za to, a te piramide, neki tuneli… ništa nam nije bilo jasno.

Foto:privatna arhiva

Elem, kao što ste verovatno već čuli, u mestu Visoko istraživač i arheolog, dr Semir Osmanagić, već 15 godina razvija jedan prirodni kompleks arheološkog, naučnog ali i duhovnog karaktera. On je osnivač Fondacije Arheološki park: „Bosanska piramida Sunca“ i tvrdi da se u ovom mestu nalazi pet piramida starih oko 30.000 godina: piramida Sunca, Meseca, Zmaja, Ljubavi i Hram Majke Zemlje.

pročitajte još:

Kako ovaj istraživač tvrdi, piramide imaju svrhu pojačivača prirodnih izvora energije i da je njihov značaj mnogo, mnogo ispred nas i nauke kojom se trenutno bavimo. Iako se radi o nečemu što je proverljivo, kako kaže, njegova misija je da bosanske piramide postanu priznate kao takve. Jednom prilikom nam je i rekao: „Ovo je tipičan put jednog velikog otkrića. Nova znanja se dočekuju na nož, jer se menjanju doktorske disertacije elite, udžbenici u školama, celokupna teorija o piramidama donekle pada u vodu, ali ova mala neprofitna organizacija ne odustaje od svog cilja.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A, šta tamo zapravo ima?

Poenta u stvari nije odlazak u piramide, nego u tunele koji se nalaze u sklopu kompleksa Ravne. Oko njih se nalazi i prostrani park sa nekoliko staza dužina, te zaista predstavlja pravu oazu mira. Zvuči kao fraza, ali stvarno je tako. Nekako se čini da koliko god da posetilaca ima, u tom parku možete pronaći prostor za sebe. Nakon šetnje parkom, nije loše posetiti i podzemni lavirint.

Šalimo se kada kažemo lavirint, jer se zapravo radi o tunelima iskopanim do oko 850 metara ispod zemlje, a koji su jasno obeleženi, posvetljeni i ucrtani na mapi. U njima, ma koliko duboko zašli nije potrebno nositi nikakvu masku ili je disanje otežano. Naprotiv, unutra je izmereno prisustvo 20% kiseonika u vazduhu, što ih čini čistijim i svežijim nego na visinama od nekoliko hiljada metara. I zaista je tako, unutra se diše punim plućima, a odmah se u nosu oseti ono ‘inje’ koje osetite na visokoj planini, ili kada, pak, stavite masku sa kiseonikom preko usta.

Foto:privatna arhiva

Prvu turu je najbolje da uplatite tako da idete sa vodičem koji će vas ne samo sprovesti kroz tunele, nego objasniti istoriju za koju se smatra da možda stoji iza njih, kao i sve ono što su razni naučnici i istraživaci o njima do sada otkrila. A, dnevna karta iznosi svega 2,5 evra po osobi.

Ta turistička ruta traje oko 45 minuta i nosi se šlem, a svaki naredni put možete da idete i sami, jer je sve obeleženo strelicama. Zidovi deluju kao da su od šljunka i gline, a sve je obezbeđeno i drvenim konstrukcijama. Prema rečima vodiča, to je učinjeno samo zbog osećaja sigurnosti posetioca, jer se zidovi sami od sebe ne urušavaju, u šta smo u nekoliko delova tunela imali prilike i da se uverimo.

Foto:privatna arhiva

*

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto:privatna arhiva

*

Foto:privatna arhiva

Poseban značaj tih tunela je u zabeleženim vrednostima poput visoke koncentracije negativnih jona, na nekim mestima taj broj dostiže i do 55.000 bovisa, kao i Šumanove frekvencije koja iznosi 7,83 Hz, a koja je najpogodnija za ljudsko telo. Ta frekvencija omogućava da se tokom boravka u tunelima naše telo revitalizuje.

Foto:privatna arhiva

Važno je naglasiti da unutra ima i malo jezero, koje je vidljivo, a voda iz piramide se smatra izuzetno pogodnom za zdravlje. U tunelima nema signala za mobilne telefone, nema WiFi mreže, tako da ćete imati priliku da zapravo, što je inače izuzetna retkost zbog modernog i urbanog života koji živimo, boravite u tišini sa svojim mislima.

Arheološko pronalazište

S obzirom na to da grad nije dozvolio Fondaciji da istražuje sam vrh piramide, jer sa na njemu nalaze ostaci tvrđave iz doba cara Tvrtka, arheološke iskopine nalaze se sa potpuno suprotne strane od tunela.

Foto:privatna arhiva

*

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto:privatna arhiva

Ulaz je takođe 2,5 evra, a vodič vas zatim vodi uzbrdo, vrlo strmim, ali stepenovanim putem do onoga što izgleda kao površina piramide. Oni su materijal od kog se smatra da su napravljene te piramide, slali u nekoliko istraživačkih centara u svetu, koji su potvrdili da se radi o vrsti cementa koja je izdržljivija i tvrđa od onog kojim se gradila Burdž Kalifa.

Foto:privatna arhiva

*

Foto:privatna arhiva

I, iskreno, na delovima gde je zemlja sklonjena, zaista se vide veliki cementni ‘zidovi’ pod određenom kosinom. Još je interesantno da na piramidama prirodno ne raste visoko bilje, poput drveća, ali tokom Jugoslavije kada je bilo projekata za pošumljavanje na nekim delovima posađeni su isključivo borovi.

Foto:privatna arhiva

*

Foto:privatna arhiva

pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakve ljude smo tamo sreli

Mnogi bruje o tome kao da je to neka sekta. Čuli smo ljude koji izlaze iz tunela negodujući kako ništa nisu osetili i ništa posebno im se nije desilo, a razgovarali smo i sa ljudima koji se u piramide kunu i redovno ih posećuju. Jedna baka iz Sarajeva pored koje smo sedeli ispričala je kako je trebalo da ide na operaciju kuka, ali dve godine je posećivala tunele bar tri puta nedeljno, i to po sat vremena, i kaže da joj više ni štap ne treba.

Foto:privatna arhiva

Možda je nekome sve to vradžbina, Bosanci lupetaju gluposti i izmišljaju svoje piramide, možda je sve to prevara ili čista autosugestija, a možda u tome i ima nečega. Otišla sam tamo mesec dana nakon ozbiljne operacije kada nisam mogla ni da se ispravim lepo zbog velikog reza preko uzduž stomaka, a nakon sedam dana popela sam se peške na vrh piramide do kog ima oko šest kilometara. Uzbrdo i nizbrdo, pa opet uzbrdo, tako da kažem – ko će ga znati o čemu se tu radi, ko voli nek izvoli.

***

Bonus video: Đoković u poseti piramidama u Visokom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…