Šta moraš da znaš ako želiš da probaš rafting u Srbiji

Ako želite da doživite nezaboravnu avanturu koju ćete pamtiti ceo život rafting je pravi izbor za vas. Ovo su najbitnije stvari koje treba da znate, nebitno da li ste već bili ili vam je ovo prvi put.

Gde i kada ići na rafting?

Reke na kojima postoji mogućnost raftinga su Drina, Lim, Ibar, Morava, Uvac i, naravno, Tara. Na mnogima od njih se svake godine održavaju tradicionalne regate na kojima se okuplja više hiljada ljudi uz bogat muzički program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako želite da se zabavite i da uživate u laganom spustu onda ne smete propustiti “Drinsku regatu”, “Grdeličku regatu” kao i “Spust bez granica” koji se održava na Ibru.

Rafting Tarom je sa razlogom najpopularniji ne samo kod nas već i u celom svetu. Ceo kanjon, koji je drugi najdublji u svetu, je pod zaštitom UNESCO-a zbog bujne vegetacije, prelepih vodopada i kristalno čiste vode. Reka Tara se smatra najvećim izvorom pitke vode u Evropi pa je zbog toga nazivaju i “Suzom Evrope”.

Sezona raftinga uglavnom počinje u aprilu i traje do novembra. Ako ste početnik, izbegavajte prolećne mesece jer je tada voda brza i struje su jake. Taj period je rezervisan za one koji vole da osete adrenalin i koji su u dobroj fizičkoj kondiciji. Vodostaj je najmanji u septembru i oktobru, tada mnogi bukovi i brzaci nestanu pa možete uživati u razgledanju divlje, netaknute prirode.

Da li je rafting bezbedan?

Ne smete zaboraviti da rafting spada u ekstremne sportove i da je zbog toga jako bitno pridržavati se određenih pravila. Kroz iskustvo će vas provesti iskusni skiper koji poznaje reku i sve njene karakteristikame. On će vam dati sve potrebne instrukcije koje treba da usvojite kako bi vam spust bio što prijatniji.

Padanje u vodu tokom raftinga je nešto čega se svi plaše ali ako pratite komande skipera, sve će se brzo rešiti. Pre samog spusta dobićete instrukcije kako da se ponašate dok ste u čamcu, kako da ne ispadnete i kako da se vratite u slučaju da do toga dođe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nošenje prsluka za spasavanje je obavezno tako da ne morate preterano brinuti o bezbednosti jer ćete odmah na početku dobiti svu specijalizovanu opremu.

Foto: Igor Markov / Alamy / Alamy / Profimedia

Smeštaj

Koji ćete smeštaj izabrati zavisi od toga šta želite od ove avanture. Ako dolazite sa decom ili želite da se odmorite bez buke, postoje apartmani koji su malo udaljeniji i u kojima ćete moći da se opustite. S druge strane, ako hoćete pun ugođaj u prirodi, uglavnom budu organizovani kampovi.

Nakon spusta, očekuje vas logorska vatra uz druženje i najukusniju hranu i piće. Nemojte propustiti jagnjetinu ispod sača, ribu na žaru i ostala tradicionalna jela iz tog kraja.

Pored raftinga, možete se oprobati i u planinskom biciklizmu, planinarenju, vožnji kvadova itd. Provedite dan u pešačenju i otkrijte neverovatnu prirodu uz licencirane vodiče.

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…