Srpski turisti sami čiste plažu u Crnoj Gori

Crna Gora je ove godine na udaru kritika.

Velika galama se digla oko „propasti“ sezone u Crnoj Gori – zvanični podaci pokazuju da je za petinu manje turista nego prošle godine. Ugostitelji i hotelijeri potvrđuju da je posećenost manja i do 40 odsto nego prošle godine, a razlog je finansijska kriza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sred jula ima mesta na plaži za peškir, prazne ležaljke čekaju turiste, u restoranima nije potrebna rezervacija, a noćni klubovi „mole“ goste da uđu i zagreju plesni podijum, pokazao je i izveštaj Nova.rs o trenutnom stanju u Crnoj Gori.

Takođe, naša anketa o letovanju u Crnoj Gori otkrila je najčešće razloge zbog kojih srpski turisti ipak radije odlaze u Grčku ili Tursku. Primetili smo da se Srbi najviše žale na prljavo more, prljave plaže, neregulisanu kanalizaciju, stomačni virus, neljubaznost i visoke cene u odnosu na druge „morske“ destinacije.

A od našeg čitaoca stigle su fotografije koje ilustruju takve rezultate naše ankete. Snimljene su na plaži zaliva Boka Kotorska, u Herceg Novom – a prikazuju turiste kako sami čiste otpad sa kupališta.

„Turisti i domaći kupači koji dođu prvi na plažu ujutru, svakodnevno čiste deo plaže koji nije pokriven ležaljkama, jer zakupac čisti samo kod ležaljki, iako bi morao da čisti sve“, javio je čitalac Nova.rs.

Kad je to prijavljeno komunalnoj policiji, rekli su da su izašli na teren i da „nije bilo razloga da reaguju“ – iako je taj deo svaki dan pun praznih flaša, maramica, papira od pice, dodaje čitalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Devojka koja čisti plažu je potvrdila da joj je rečeno da čisti samo oko ležaljki“, otkrio nam je.

Takođe, on je objasnio kako su prvo zamolili devojku, koja je zadužena za čišćenje plaže, da očisti i otpad sa dela gde nisu ležaljke, što je ona odbila – pa su turisti od nje pozajmili metlu i sami prionuli na posao.

Foto: Nova.rs

Smeće na plažama je čest prizor na crnogorskom primorju, kao i u Srbiji na rečnim plažama. Turisti se takođe često žale na plaže Kamenovo, Pecka, Tašte, Maljevik…

Pročitajte još:

Što se tiče čistoće mora, ispitivanja koja je crnogorski Institut za biologiju mora sproveo od 5. do 8. jula pokazali su da je na 89,1% lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 6,4% lokacija dobrog, dok je na 4,5% lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analize su pokazale da je u Kotoru na devet lokacija voda bila odličnog, na tri lokacije dobrog i na tri zadovoljavajućeg kvaliteta, a u Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 19 ona bila odličnog, a na dve dobrog kvaliteta.

Po nalogu Uprave za inspekcijske poslove, odsek za inspekciju za vode, urađena je vanredna analiza kvaliteta morske vode na obuhvatu kupališta 9H i 9H1, Dobrota, opština Kotor. Mikrobiološke analize su pokazale da je morska voda na ovoj lokaciji van propisanih granica, te je inspektor za vode preduzeo postupanja u cilju zatvaranja kupališta i zabrane kupanja na istima.

***

Bonus video: Top 5 najlepših „divljih“ plaža u Crnoj Gori

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…