Španija uvodi besplatno putovanje vozovima – evo od kada

Odlične vesti za ljubitelje putovanja.

Sve rute kojima voze prigradski vozovi i sve regionalne linije koje spajaju udaljenosti manje od 300 kilometara, a da pritom njima upravlja nacionalni železnički prevoznik Renfe, biće besplatne od 1. septembra, pa sve do kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka zemlja na različite načine odgovara na povećanje troškova života kojem svakodnevno svedočimo, a Španija je odlučila da pomogne svojim građanima, čini se, maksimalno. Kako donosi portal Timeout, nakon smanjenja cena javnog prevoza, PDV-a i poreza na gorivo vlasti su najavile i kako će veliki broj srednjih i kraćih putovanja vozom učiniti besplatnim, piše Pun kufer.

Foto: Credit line: Armand Tamboly / ImageSource / Profimedia

Time će turistima koji tamo dolaze biti lakše da dođu do udaljenijih delova grada, ali i iz grada u kom su smešteni moći će potpuno besplatno posetiti neki obližnji. Ova odluka zapravo se naslanja na nedavnu odluku o finansiranju javnog prevoza, gde su vlasti najavile 30 do 50 odsto popusta na sav javni prevoz.

Pročitajte još:

Ideja je da se cela stvar finansira iz poreza na banke i energetske kompanije koje trenutno najviše profitiraju na visokim računima za energiju i kamatama. Taj porez bi trebalo da stupiti na snagu 2023. godine.

Naravno, smanjenje cena karata u javnom prevozu (za razliku od smanjenja poreza na gorivo) takođe je sjajno za podsticanje ljudi da se prebace s privatnog prevoza koji zagađuje okolinu. Pa, ako ste dosad razmišljali gde otputovati ovog septembra, mislimo da sa Španijom nećete da pogrešite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***

Bonus video: Ovako će izgledati putovanja u budućnosti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TikTok

Pinterest

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…