Sjajna izletišta oko Beograda – za porodični vikend

Ukoliko su vam dosadili Ada Ciganlija, zemunski Lido, Košutnjak i Zvezdarska šuma, u susret praznicima možete se porodično zaputiti na neka lepa i zanimljiva mesta koja su jako blizu prestonice. Predlažemo nekoliko destinacija koje su blizu, a kriju lepote i zanimacije koje će deca obožavati.

Zasavica

Zasavica predstavlja močvarno područje u Mačvi, nedaleko od Sremske Mitrovice, na 12 km od Beograda. Kada uđete u selo Zasavica iz pravca Sremske Mitrovice, potrebno je da prođete do kraja glavne, veoma dugačke ulice. Negde na kraju skrenete levo, i tu se nalazi ulaz u rezervat prirode Zasavica. Ima Centar za posetioce koji će oduševiti decu. U pitanju je drvena građevina sa tornjem visine 18 metara, odakle se pruža fantastičan pogled na okolinu. Deca će moći da upoznaju razne životinje, kao i vrste biljaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabran

Ovo je najbliža destinacija za izlet – šuma Zabran nalazi se na ulazu u Obrenovac, pa će vam do tamo trebati oko pola sata vožnje. Lako ćete uočiti put, jer je na samom početku grada. Nalazi se na obali Save, tako da pored prelepih šumskih proplanaka možete uživati i na maloj plaži, kao i nasipu uz reku. Šuma ima trim stazu, a tu je više restorana i nekoliko splavova. Leti se ovde ljudi rado i kupaju, a nezaobilazna aktivnost je i pecanje. U Zabranu postoji i Avantura park, pa klincima neće biti dosadno.

Bela stena

Dok čekate odlazak na neko grčko ostrvo, dobro se možete provesti i na jednom dunavskom. Nalazi se na pola plovnog puta između Beograda i Pančeva. Da biste došli do Bele stene, kolima idite ka Pančevu i ka restoranu „Mali raj“, pre koga ćete skrenuti desno. Nakon skretanja nastavite makadamom još 5 minuta, a kraj puta je mesto gde se parkirate i dalje idete čamcem. Povratna karta košta 200 dinara. Na ostrvu nema struje, nema ni pijaće vode, ni kanalizacije – vlada pravi mir i divljina. A ima i čuvenu peščanu plažu, koju će deca obožavati.

Fruška Gora

Foto: Shutterstock

Nadomak Novog Sada, Ova divna planina obiluje prirodnim bogatstvima, manastirima, potocima, izletištima. Jedan vikend svakako nije dovoljan da vidite sve, ali možete da povedete decu u šetnju ili odmor u nekom od izletišta na planini. Najpoznatije je Iriški venac, odakle se pruža veličanstven pogled koji doseže čak do beogradske Avale.

Kosmaj

Foto: Aleksandar Blanusa/ Shutterstock

Okolina Mladenovca, na 60 km od Beograda, čuva ovu drugu najnižu planinu u Srbiji.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najlakše je doći preko autoputa Beograd – Niš, preteći isključenje za Mladenovac, a zatim na prvoj sledećoj raskrsnici skrenuti desno ka Sopotu i Kosmaju. Na vrhu Mali Vis dominira spomenik, kao impozatno delo vajara Vojina Stojića i arhitekte Gradimira Medakovića. Spomenik borcima Kosmajskog odreda je podignut 1971. godine u čast palim borcima u Drugom svetskom ratu. Do njega vodi šumska staza u kombinaciji sa stepenicama. Tu su i lepi vidikovci i manastiri – a pre svega, svež vazduh koji će deci biti dragocen.

Nautičko selo i Bojčinska šuma

Nautičko selo “Biser” u Boljevcima nalazi se 29k m od Beograda, ali do ovog mesta, koje pripada Opštini Surčin, ide gradski autobus 605 iz Bloka 45. Porodice koje su posebno avanturistički nastojene mogu stići i biciklom savskim nasipom. U selu se mogu iznajmiti male kućice na reci. U blizini je Bojčinska šuma po kojoj možete prošetati, a stazicom kroz šipražje možete doći do poznate boljevačka Tarzan plaže koja je dobila ime po konopcima pomoću kojih se skače u reku. Tu je i Škola jahanja za klince i odrasle.

Belocrkvanska jezera

Foto: Shutterstock

Belocrkvanska jezera su veštačka jezera, nastala kopanjem šljunka sa dna Panonskog mora. Ovaj jedinstveni kompleks čini pet većih jezera: Glavno jezero, Vračevgajsko jezero, Šaransko jezero, Šljunkara i Novo jezero kao i tri manja: Jugopetrolsko jezero, Malo jezero i Barutana. Na najvećem postoji uređena plaža, sa sitnim kamenčićima, ne posebno velika. Kod plaže možete iznajmiti pedaline za vožnju po jezeru. Tu oko plaže postoji nekoliko kafića i restorana. Oko celog jezera postoji staza za šetnju, sva u hladovini. Pored staze ima i simpatičnih objekata za smeštaj, pa ovde zaista možete provesti opuštajući vikend.

Vršačka kula

Foto: Shutterstock

Simbol Vršca koji krije bogatu istoriju, nalazi se na usponu od 300 metara, gde se dolazi stazom dugačkom 5 kilometara.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do vrha se može doći i automobilom, ali ipak to treba da uradite pešice.Vršački breg nije strm i ima samo blagih zakrivljenja tako da se asfaltiranom i lepo uređenom stazom možete sa jako malo napora popeti do vrha. Sa Vršačke kule se vidi odličan pogled na grad Vršac i njegovu okolinu. Kako je oko vas svuda ravnica nećete moći da zaključite dokle vam pogled može doseći. Nalazi se na oko 90 km od Beograda, a super je ideja za edukativan, avanturistički izlet sa decom.

***

Bonus video: Kuda za vikend ili na duže putovanje za male pare

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…