Selo Japan u Crnoj Gori – priča još luđa nego što zamišljate

Crnogorski Japan je atrakcija za sebe.

Podatak da Crna Gora ima selo koje se zove Japan intrigira posebno s obzirom na to da je Crna Gora sve donedavno, doduše samo na papiru, bila u ratu sa Japanom – mir je potpisan 2008. godine u Podgorici i tako je posle neverovatne 104 godine okončan jedan od najdužih ratova u istoriji, na koji su svi već bili i zaboravili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, da – Japan je sve to vreme bio tamo, ispod samih Komova, na sjeveroistoku Crne Gore, u opštini Andrijevica.

Kako piše ShareMontenegro, legenda o imenu datira iz doba kraljevine Jugoslavije. Seoski barjaktar Samilo Fatić, bio je istaknuti borac u ratu sa Austrougarskom. Jednom prilikom kada ga je kralj Nikola odlikovao, rekao mu je da bi mu najveća želja i nagrada bila da dovede vodu u svoje selo sa izvorišta Biruljak. U tom trenutku kralj ga je pitao gde je to selo, a on je odgovorio: „Daleko je u neviđ-bog, daleko je kao Japan.“

Doduše, to baš i ne objašnjava zašto se nad selom vijori japanska zastava, a na tabli koja vas dočeka na ulazu “Japan” je ispisano ćirilicom, ali i na japanskom.

Ima još priča o tome kako je malo crnogorsko selo ponelo neobično ime – po drugoj je ono rođeno u svađi meštana oko rusko-japanskog rata: jedan deo stanovnika ovog kraja podržavao je Ruse, pa su deo sela u kojem su živeli oni koji su bili ravnodušni prema tom ratu nazvali “Japan”.

Po trećoj je toponim Japan od „iapanus“ što znači župan, krajišnik – čuvar Krajine i ta verzija je, piše sajt Komovi.com, još iz 13. veka…

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, stanovnici će danas pre da vam objasne da je ime sela izabrano zbog sličnosti sa “zemljom izlazećeg sunca”.

Navodno se u crnogorskom Japanu i priroda ponaša kao u “pravom” – Sunce čim izađe iza Komova prvim zracima obasja upravo ovo selo, a drvo trešnje bi moglo da bude i njegov zaštitni znak.

Mada je stanovnika ovog sela sve manje, turistima je sve zanimljivije, omiljena je tačka na biciklističkim rutama, a čak je privuklo i japanske novinare koji su u svoju zemlju ponijeli priču o malom selu tako bliskog imena.

***

Bonus video: Top 5 najlepših “divljih” plaža u Crnoj Gori

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…