Prve plaže na kojima je potpuno zabranjeno pušenje

Na plažama su zabranjene cigarete, ali i uređaji koji ispuštaju nikotin.

Prošlog petka je i zvanično prihvaćena izmena Pravilnika kojam se sve gradske plaže u Barseloni proglašavaju „prostorima bez dima“. To znači da se na plažama zabranjuje konzumiranje duvanskih proizvoda i korišćenje uređaja koji ispuštaju nikotin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana se temelji na zaštiti okoline i pravu građana na uživanje čistog javnog prostora, bez dima i opušaka, očuvanju suživota građana i zaštiti zdravlja ljudi, posebno ugroženijih, objavio je portal Barcelona.cat, a prenosi Jutarnji list.

Pročitajte još:

Pilot projekat “plaža bez dima” sproveden je prošle godine na četiri plaže u Barseloni – Sant Miquelu, Somorrostru, Nova Icàriji i Nova Mar Belli, kad pušenje nije bilo dozvoljeno u peščanom području i moru tokom sezone kupanja.

Inicijativa se vrlo brzo proširila medijima i društvenim mrežama. Plaže bez dima bilo su jasno označene, zabrana pušenja bila je komunicirana i preko razglasa, a poseban tim za informisanje o zaštiti okoline sve je detaljno objašnjavao korisnicima plaža i edukovao ih o štetnosti duvanskih proizvoda. Rezultati su pokazali značajno smanjenje postotka pušača na plažama i broja opušaka ostavljenih u pesku.

***

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bonus video: Ostavite cigarete i osetite višak dobre energije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…