Profil Srba koji letuju u Hrvatskoj: Idu u paru, ne pitaju koliko košta

Vučić neće, ali ima ko hoće.

„Mene ne interesuje ni Dubrovnik ni Rovinj… Oni bi hteli da se govori samo o Dubrovniku i Rovinju, a onda im se pojavio zli Vučić, koji ne priča o slanom moru i morskim krastavcima, nego priča o srpskim žrtvama“, rekao je u ponedeljak predsednik Srbije Aleksandar Vučić, osvrćući se još jednom na nedavnu odluku Hrvatske da mu ne dozvoli posetu Jasenovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ima i njegovih sunarodnika, u proseku više od 100.000, koji nemaju ništa protiv „slanog mora i morskih krastavaca“ i za koje istarska malvazija nije „odvratno vino koje ničemu ne služi“.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić kaže u razgovoru za portal N1 da u Hrvatskoj letuju uglavnom srpski turisti koji putuju u individualnom aranžmanu.

„To su u najvećem broju Beograđani, kao i žitelji Novog Sada i većih gradova u Srbiji. Imamo čak i prosek starosti tih turista, u pitanju su relativno mladi ljudi, koji većinom imaju do 40 godina. Turisti iz Srbije najčešće borave u severnom delu Hrvatske, prvenstveno u Istri, a najviše ih je u Rovinju, Puli i Poreču“, ističe Seničić.

Pročitajte još:

Prema podacima hrvatskih turističkih organizacija, najveći broj gostiju iz Srbije posećuje Istru, Splitsko-dalmatinsku županiju i Kvarner. Ukoliko borave u hotelima najčešće odlaze u Opatiju i Rovinj, ako se odluče za kamp biraju Rovinj, Jelsu i Vrsar, a u privatnom smeštaju najviše odsedaju u Rovinju, Makarskoj i Crikvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je Rovinj top destinacija za goste iz Srbije, pisao je i riječki Novi list, dodajući da deo bolje platežnih, mlađih gostiju iz Srbije, koji automobilom obilaze jadransku obalu, neretko za odmor biraju ostrva poput Brača i Hvara.

Prema podacima na koje se poziva riječki dnevnik, skoro pedeset odsto turista iz Srbije letuje u Hrvatskoj samo s partnerom, a otprilike trećina (32,7 odsto) s porodicom. Navodi se da su glavni motivi njihovog dolaska pasivan odmor (69,1 odsto), uživanje u gastronomiji i piću (36,2 odsto), zabava (33,6 odsto) i nova iskustva (33,2 odsto).

Kako piše riječki dnevnik, turisti iz Srbije su „dobri gosti jer za dobru hranu i vino ne pitaju koliko košta“. Najviše turista iz Srbije posećuje Hrvatsku već šest i više puta (35,7 odsto), navodi Novi list, a glavni izvor informacija vezanih za letovanje u Hrvatskoj su ranije posete, internet i preporuke rodbine i prijatelja.

***

Bonus video: Korčula – biser Jadrana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…