Praznik na Zlatiboru je ispao jedno sumorno iznenađenje

Kiša je juče poremetila planove svima onima koji su želeli celodnevni boravak u prirodi na Zlatiboru. Ipak Prvi maj ni nalik nije ranijim godinama kada je na ovoj planini sve vrvelo od turista. Nešto se desilo, tumačenja su različita, ali u jednom se svi slažu, nikad manje posetilaca za prvomajske praznike.

Prazničnim danima oko Prvog maja Zlatibor je bivao „pun kao oko“, ove godine nije tako. Da li je krivo samo oblačno vreme i kiša?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Očekivali smo gužve veće u petak pred Vaskrs ali ništa se nije desilo. Onda smo verovali da će, zbog verskog praznika koji se uglavnom provodi kod kuće, više turista biti za ove praznike, prvomajske. Istina je da je ovog vikenda više turista ali to je daleko od svih prethodnih godina koje pamtimo. Nekada se nije moglo naći slobodno mesto u lokalu, sada mislim da u svakom restoranu i kafiću ima gde da se sedne, od gužvi ni govora“, rekao nam je jedan ugostitelj.

U pokušaju da dođemo do razloga, potražili smo još nekoliko odgovora na pitanje: Šte se desilo, gde su turisti? Naišli smo na različita tumačenja.

„Mislim da je ovo jasan pokazatelj krize, sve je skupo, nije više jednostavno sesti u automobil i do Zlatibora preći 200-300 km. Litar nafte je prešao 200 dinara a o ostalim cenamada ne govorim“, jedno je od mišljenja.

Zlatibor
Zlatibor Foto:Slavica Panić/Nova.rs

„Ja mislim da su se ljudi zasitili Zlatibora, oni koji su bili prošle godine, sigurno nisu došli i ove. Sve dok budu brujale mašine i gradilišta na svakom koraku, neće biti nekadašnjih gužvi. Zimus je bilo drugačije, gradilišta ne rade zbog hladnoće a ,sneg pokrio breg, pa se taj haos i nije video“, kaže naš drugi sagovornik.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cene smeštaja na Zlatiboru se nisu menjale u odnosu na ranije praznične dane a to što se do njega znatno lakše dolazi objašnjava i činjenica da je ponuda daleko veća, jer gradnja smeštajnih kapaciteta je primarna delatnost na ovoj turističkoj destinaciji. Kažu meštani da se nekada nije moglo zamisliti da se na Prvi maj nađe slobodno mesto na Zlatiboru, danas može i da se bira.

Ni u radnjama nije bilo gužvi, kupaca ima po nekoliko a često su u njima smo trgovci. Loše vreme ipak nije jedini razlog što posetilaca nije bilo na otvorenom, nije ih zaista bilo ni u kafićima i restoranima jer gde god smo ušli, mogli smo birati za koji sto da sednemo.

Zlatibor
Zlatibor Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Možda ipak najbolji pokazatelj da turista ni blizu nije ranijim godinama u ove praznične dane, jeste broj vozila. Nekada je pronalaženje slobodnog parking mesta bilo prava muka prvog majskog dana, danas se ni jedan vozač zbog toga nije namučio. Koliko turista na Zlatiboru boravi, nije lako proceniti ali zasigurno ni blizu najavljivanoj brojci turističkih ranika koji su predviđali da će Zlatibor za prvomajske praznike posetiti 40-50 hiljada turista.

***

Bonus video: Aprilski sneg na Zlatiboru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…