Potražnja za Krit skočila za 306 odsto

Foto: Sven Hansche/Shutterstock

Foto: Sven Hansche/Shutterstock

Prema podacima platforme Airbnb i AirDNA, Grčka beleži porast potražnje za čak 232 odsto u odnosu na 2021. godinu, što je ohrabrilo turističke radnike u ovoj zemlji da će prihodi i dolasci stranih turista biti na nivou onih iz 2019. godine.

Konkretno, kada je u pitanju letnji kvartal od jula do avgusta, potražnja je više nego dvostruko veća u odnosu na prošlu godinu. Najveći porast beleže Krit (za 306 odsto) i ostrva Dodekaneza – Rodos, Karpatos, Astipalea, Kos, Simi, itd. (302 odsto).

Slede Atina sa porastom od 248 odsto, Kikladi 233 odsto, Sporadi 215 odsto, ostrva severoistočnog Egeja 188 odsto, Epir 157 odsto, Tesalija 153 odsto, Peloponez 135 odsto, Makedonija 132 odsto i Centralna Grčka 109 odsto.

Da će turistička sezona umnogome ličiti na onu iz 2019. godine najviše se nadaju i zaposleni u grčkim turističkim agencijama. Poređenja radi, turizam je u 2021. godini doprineo grčkoj ekonomiji sa 10,5 milijardi evra, dok su ti prihodi u 2019. iznosili 18,17 milijardi evra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći za Atinsko-makedonsku novinsku agenciju (AMNA), zamenica ministra turuizma Sofija Zaharaki kaže da su poslednji podaci o interesovanju inostranih tržišta za Grčku izuzetno pozitivni.

Naglašava da podaci koji se tiču planiranja avio-sedišta za tekuću turističku sezonu u većini zemalja pokazuju da avio-kompanije udvostručuju ili utrostručuju redovne polaske za Grčku. Međutim, ostaje da se vidi sa kakvom će popunjenošću ovi letovi na kraju stići u Grčku, rekla je ona.

Što se tiče tržišta Evrope, za sada se najviše gostiju očekuje iz Velike Britanije, Francuske, Italije, Španije, Kipra, Izraela, nordijskih zemalja i sa Balkana.

U pozadini trenutnog rata u Ukrajini i strepnje oko toga kako će se odvijati drumski turizam iz balkanskih zemalja, Zaharaki naglašava da će Ministarstvo turizma biti “prisutno” na važnim tržištima za Grčku kao što su Srbija, Rumunija i Bugarska, te da će se truditi da im Grčka bude prva destinacija ovog leta.

Bolje rezultate u odnosu na prošlu godinu beleže i veliki hotelski lanci u ovoj godini. Predsednik Panhelenske federacije hotelskih menadžera Jorgos Palekanakis procenio je da bi ove godine dolasci u Grčku mogli da dostignu nivo iz 2019. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno, optimističnu sliku grčkog turizma u 2022. godini učvrstila je nedavna objava Andreasa Andreadisa, počasnog predsednika Asocijacije grčkih turističkih preduzeća, u kojoj se ističe da je posle invazije na Ukrajinu i prvobitnog šoka, potražnja za Grčkom sve veća. Uprkos tome što i Grčka ostaje bez turista iz Rusije, Andreadis se nada da će te turiste zameniti neko novo tržište i da će pored toga prihodi od turizma biti na nivou onih iz 2019.

“Ako postignemo takve rezultate, biće to veliki uspeh države”, zaključuje Andreadis.

Izvor: b92.net (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…