Ostrva u BiH koja su veća letnja atrakcija od Neuma

Jeste li bili na Japodskim ostrvima?

Možda se Neum proteklih godina pozicionirao kao hit letnja destinacija u Bosni i Hercegovini, ali Japodska ostrva se ipak čine kao mnogo veća atrakcija, posebno za one koji od letnjeg odmora žele malo više od standardnog uživanja na prepunoj plaži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nisu na moru – smeštena su blizu Bihaća, u naselju Račić, tik uz hrvatsku granicu – pet malih rečnih ostrva, okruženo fantastičnim zelenilom i plavom rekom Unom, stvaraju sliku kao iz bajke. U središtu te slike je kristalno plavo srce koje ostrva uokviruju na jednom mestu.

Japodska ostrva su povezana drvenim mostićima, a kroz njih protiče Una, stvarajući kaskade i lomeći se na sedrenim barijerama.  Rafting i plovidba blistavom Unom su omiljene aktivnosti turista koji ovde žele da uživaju u nestvarno lepoj prirodi, a poseban je doživljaj biti smešten u kućici na drvetu odmah uz reku. Naravno, turistima su na raspolaganju i luksuzni drveni bungalovi, šatori i klasični apartmani.

Pročitajte još:

Sređen turistički centar Japodski otoci sastoji se od uređenog parkinga, restorana ispod kojeg čujete šuštanje reke, beach bar i velik prostor za kampovanje. U skladu s prirodnom ravnotežom, svi su objekti pretežno drveni, a planiraju i rekonstrukciju japodskog naselja, onakvog kakvo je nekad postojalo na ovim prostorima, piše Pun kufer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japodi – ilirsko pleme – naseljavali su prostore između reka Kupe i Une, a jedno od najlepših mesta gde su živeli jesu Japodski otoci nadomak Bihaća, piše N1. Do pre 15-ak godina bili su obrasli šumom i trnjem, a danas su istinska turistička atrakcija i “čudo prirode”.

Inače, ostrva se teritorijalno graniče s Nacionalnim parkom Una, koji je, zanimljivo, samo 40-ak kilometara udaljen od Nacionalnog parka Plitvičkih jezera, tako da ako se uputite u ove krajeve – možete sebi lako da organizujete niz sjajnih doživljaja u prirodi.

*

*

*

Tekst se nastavlja ispod oglasa

*

***

Bonus video: Farska ostrva, auto-put ispod Atlantskog okeana

***

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…