Omiljene letnje destinacije Srba: Gde je more zapravo najčistije

Najčistije vode Evrope.

Rezultati brojnih istraživanja nam ovih dana sugerišu koje su to letnje destinacije sa izuzetno kvalitetnom i čistom vodom za kupanje, a lepo je čuti da su neka od omiljenih letovališta srpskih turista prilično dobro prošla na rangiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eurostat: Hrvatska broj 1

Eurostat je ovog meseca objavio listu priobalnih kupališta u Evropi sa odličnim kvalitetom vode, a Hrvatska je zauzela prvo mesto.

“Indikator meri broj i udeo priobalnih i unutrašnjih kupališta sa odličnim kvalitetom vode. Procena indikatora je zasnovana na mikrobiološkim parametrima (crevni enterokoki i ešerihija koli). Nova Direktiva o vodi za kupanje zahteva od država članica da identifikuju i procene kvalitet vode svih kopnenih i morskih voda za kupanje i da se te vode klasifikuju kao „loše“, „dovoljne“, „dobre“ ili „odlične““, navodi se na sajtu Eurostata.

Prema izveštaju, oko 99,2 odsto praćenih kupališta širom Hrvatske ocenjeno je odličnim, a najnovije testiranje istaklo je Ličko-senjsku, Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju kao tri oblasti u kojima su rezultati ispitivanja na svim mernim stanicama i kupalištima pokazali da je more odličnog kvaliteta za kupanje.

Na drugom mestu Eurostat liste se nalazi Malta gde je 96,6 odsto ispitanih kupališta ocenjeno kao odlično, a treća je nama omiljena Grčka sa 95,8 odsto odličnih kupališta. Slede Slovenija, Španija, Kipar, Belgija i Portugal.

A Crna Gora?

Crna Gora nije na listi, ali i odande stižu rezultati ispitivanja morske vode sa fokusom na dva obavezna mikrobiološka parametara – bakterije ešerihija koli i intestinalne enterokoke.

Pročitajte još:

“Od 110 uzorkovanih lokacija na crnogorskom primorju, morska voda odličnog kvaliteta na 94,5 odsto, dobrog na 3,6 odsto, a zadovoljavajućeg kvaliteta na 1,8 odsto lokacija. To su rezultati analize kvaliteta morske vode koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 19. do 22. jula. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbedna za kupanje i rekreaciju”, saopštili su iz JP Morsko dobro, a otkrili su i kakva je situacija na konkretnim lokacijama – morska voda je u Ulcinju i baru na svim analiziranim lokacijama bila odličnog kvaliteta, u Budvi je na 31 lokaciji voda bila odličnog, a na 1 zadovoljavajućeg kvaliteta, a u Kotoru od ukupno 15 lokacija, voda je bila odličnog kvaliteta na njih 14, dok je na jednom kupalištu bila dobra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plave zastave: Španija, pa Grčka, pa Turska

“Plava zastava” za plaže i marine je međunarodni ekološki standard kvaliteta zaštite okoline mora i obala i svake godine se dodeljuje najčistijim plažama na svetu uz konstantnu kontrolu koje ispune rigorozne međunarodne standarde od 33 kriterijuma. Ove godine na prvom mestu je Španija, koja po Blue flag sajtu, ima ukupno 615 plaža označenih plavim zastavama, što znači da ispunjavaju niz ekoloških, bezbednosnih i kriterijuma pristupačnosti. Na drugom mestu se nalazi Grčka (544 plaža), a treća je Turska. Što se Grčke tiče, posebno se izdvaja poluostrvo Halkidiki, poznato po zlatnom pesku i tirkiznoj vodi, koje je osvojilo većinu nagrada – ukupno 96 plavih zastava. Slede Atika, Krit i Rodos. Pogledajte mapu plavih zastava.

***

Bonus video: Plaže jadranskog mora

***

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…