Odluka CG vlade zbog koje su plaže u Ulcinju prazne

Maloletnici su u Crnu Goru mogli da uđu i s izvodom iz matične knjige rođenih, ove godine te privilegije nema.

Očajna prodaja sladoleda na kupalištima na Velikoj plaži, poput čuvene Kopakabane, slikovit je znak da je Ulcinj u špic sezone ušao s velikim problemom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo mališana na jednim od najlepših plaža u regionu, posledica je poštovanja preporuke Evropske komisije da od ove sezone niko, pa ni deca, u Crnu Goru ne mogu da uđu bez pasoša, kao što je to bio slučaj ranijih godina.

”Do ove godine deca s Kosova do 18 godina mogla su u Crnu Goru da uđu i s izvodom iz matične knjige rođenih. Sada, tih privilegija nema. To je preporuka EK u cilju suzbijanja trgovine decom”, kazao je “Vijestima” sagovornik iz Uprave policije.

Na Kosovu ne kriju razočaranje odlukom vlasti u Crnoj Gori.

”Nismo bili obavešteni. Ovo je za nas kao grom iz vedra neba”, kaže za “Vijesti” direktor Turističkog centra Kosova Škeljzen Rizaj.

Ističe da je veliki broj Kosovara i pre Bajramskih praznika krenuo s decom na odmor za Crnu Goru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: F. Scholz / imageBROKER / Profimedia

”Vraćeni su s granice jer deca nisu imala pasoše. Iako neki od njih imaju svoje kuće i stanove u Ulcinju, morali su zbog dece ostati u Velipoji ili Šinđinu. Kosovari nisu kao Njemci, Poljaci ili Norvežani da na odmore idu bez dece”, kaže Rizaj.

Podseća da su Crna Gora i Kosovo davno zaključili sporazum da od 15. juna do 15. septembra deca u Crnu Goru mogu da uđu uz izvod iz matične knjige rođenih.

”Sada su moji sunarodnici u velikom problemu jer i za bebe moraju da vade pasoše da bi došli u Ulcinj, a zna se kakve su procedure i koliko traju. No, bojim se da će u problemu biti i Ulcinj i Crna Gora jer će zbog toga sigurno ostati bez jedne trećine turista s Kosova”, tvrdi Rizaj i dodaje da Kosovare na granici s Albanijom niko i ne zaustavlja, a kamoli da im traži bilo kakva dokumenta.

Podseća i da je Crna Gora i pre dve godine zatvorila granice za sve koji nisu imali negativne testove za koronu.

”Znamo kakva je bila sezona. Sada nam se opet zatvaraju granice, ali vaša Vlada izgleda ima većih problema da bi se bavila sezonom, Kosovarima i pasošima za decu”, ogorčen je Rizaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da Kosovari najradije idu u Ulcinj jer je tu najsigurnije letovanje za njihovu decu.

”Nikad u Ulcinju i Crnoj Gori nismo imali nekih većih problema, osim kad ih napravimo sami sebi. Recimo kad Kosovar ukrade telefon Kosovaru, pa onda ovaj prvi beži od crnogorske policije. Eto, to su naši problemi”, kaže kroz osmeh.

On je apelovao na Vladu da još jednom razmisli da li je uvođenje pasoša za decu s Kosova bilo baš sad neophodno.

”U situaciji kada imamo inflaciju, poskupljenja na sve strane i kada je sve više onih koji ne mogu da priušte letovanje, treba sad za troje, četvoro ili petoro dece vaditi i pasoše. To su nama dodatni troškovi, a i sami znate da su i kod vas sve cene skočile”, kaže Rizaj.

Po sladoledu se najbolje vidi

Foto:Profimedia.rs

Zakupac ‘Kopakabane’ Prelja Škrelja, upozorava da je uvođenje pasoša za decu trenutno najveći problem, iako je sezona na čuvenom kupalištu, kako tvrdi, na nivou prošle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Imamo goste iz Bosne, Srbije, Makedonije, Zapadne Evrope i naravno s Kosova, ali ne u broju koji smo očekivali. Razlog je uvođenje pasoša za decu, zato na kupalištu i nema mnogo mališana, što se najbolje vidi po prodaji sladoleda”, kaže Škrelja.

Direktor Turističke organizacije Ulcinj Gzim Hajdinaga kazao je da je ove godine izražen problem s decom s Kosova, kojima je za razliku od prethodnih godina sada neophodan pasoš da bi ušli u Crnu Goru.

”Pokušali smo da, kada su u pitanju deca, na granici ostanemo na starom režimu. Nadam se da će građani Kosova razumeti da su preporuke EK za nas obavezujuće”, rekao je Hajdinaga.

U Ulcinju, prema podacima Turističke organizacije, zvanično boravi 24.623 gostiju, što je za skoro tri odsto više nego lani.

Na Velikoj plaži znatno bolje, cene „nerealne“

Ada Bojana
Foto: Beliphotos / Shutterstock.com

Za razliku od Starog grada i Male plaže, na Velikoj plaži situacija je znatno drugačija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Kopakabani, čiji je zakupac Prelja Škrelja, sezona je na nivou prošle, koja je bila neočekivano uspešna. Škrelja kaže da mu se pojedini zakupci žale jer im nema starih gostiju s Kosova zbog problema s pasošima.

„Manje-više i kod ostalih zakupaca na Velikoj plaži situacija je slična. Ono što nam svima ne ide u prilog jeste činjenica da ćemo imati samo još mesec sezone, ili možda koji dan više“, kaže Škrelja, koji je i predsjednik Udruženja zakupaca ulcinjskih kupališta.

Rizaj kaže da u Ulcinju cene nisu na realnom nivou.

„Ulcinj još nije elitna destinacija. Trebaju nam prihvatljive cene, na to sam upozorovao i pre sezone, javno preko lokalne televizije. I sad apelujem na Ulcinjane da cene smeštaja, usluga, hrane ili pića drže na nekom realnom nivou“, kaže Rizaj.

***

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bonus video: Top 5 najlepših „divljih“ plaža u Crnoj Gori

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…