Novi planinarski izazov na Staroj planini

Iskusne planinare, rekreativce i ljubitelje prirode od 11. do 15. juna okupiće jedinstven događaj – Highlander avantura na Staroj planini.

Očekuje se više od 400 učesnika i učesnica koji će na ruti dugoj 100 kilometara obići najlepše delove ovog parka prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapravo, predviđene su tri različite avanture u zavisnosti od nivoa spremnosti – Highlander izazov, dug 100km, traje pet dana (11-15. jun), zatim Highlander 55, dug 46 kilometara se može preći za tri dana (11-13. jun), a tu je i HighlanderExperience vikend ruta duga 24 kilometara, koja je najviše prilagođena entuzijastima početnicima i uključuje jedno spavanje pod zvezdama.

Foto: Predrag Vučković

„Ovo je i prilika da se na mapu stave destinacije i aktivnosti koje u prvi plan imaju za cilj očuvanje prirode, ali i povećanje svesti koliko je važno da uvek imamo na umu da je veza sa prirodom nešto što nam svima daje snagu i motiviše da pomeramo svoje granice“, kaže Zorica Skakun, direktorka događaja.

Foto: Predrag Vučković

Avantura počinje ispod Babinog zuba. Na samom početku prve etape, staza vodi u laganom silasku do sela Topli do, simbola za odbranu reka i mesta okupljanja aktivista za zaštitu prirode.

Pročitajte još:

Najlepši vrhovi Stare planine nalaze se na deonici koja obilazi vrhove Tri čuke (1.938m), vrh Kopren (1.963m) i dalje nastavlja prema atraktivnoj uvali Ponor. Deo staze proteže se obodom granice sa Bugarskom. Pešačeći najlepšim delom Stare planine sa pogledom sa visine od 1.600 do 1.800m nailazite na Koprensku visoravan gde se nalazi izvor vode Tri kladenca poznat po temperaturi vode od 6°C. Staza vas vodi u sela Dojkince gde se nalazi planinarski dom. Potom, selo Gostušu, muzej na otvorenom koji čuva od zaborava stari način života, običaje i život u skladu sa prirodom. Highlander događaj završava se u selu Temska na reci Temštici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je da svi učesnici i učesnice ispune određena pravila kao što su planinarska obuća i odeća, oprema za boravak i ishranu u prirodi, a takođe je neophodno da prikupe pečate na definisanim kontrolnim tačkama u unapred određenim vremenskim rokovima i da čuvaju prirodu. Za sve učesnike i učesnice obezbeđeni su hrana, voda, podrška Gorske službe spasavanja kao i organizovana mesta za kampovanje. Pored toga, organizator priprema dodatni program koji prati avanturu.

Foto: Predrag Vučković

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…