Nezapamćena temperatura Jadranskog mora, naučnici uznemireni

Nezabeleženi podatak do sada.

Na Mljetu je temperatura mora 30 stepeni. U Dubrovniku je bila 29 stepeni, na Lastovu, Krku i u Splitu 28. Nezapamćene temperature zaprepastile su i naučnike koji sa nevericom gledaju kako se brzo menja sastav stanovnika Jadranskog mora, prenosi HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naučnici ističu da se zbog globalnog zagrevanja od 2016. pojavljuju neobične ribe i meduze koje iz toplih mora preko Sueckog kanala i Gibraltarskog moreuza dolaze u Sredozemno, a onda i u Jadransko more.

Potreban je globalni napor da se u svetu zaustavi rast temperature i vazduha i mora. Ono što nam izgleda kao mala promena, deo stepena ili jedan stepen je zapravo velika promena za zajednice u moru i zapanjeni smo količinom promena, ističe prof.dr.sc. Marcelo Kovačić iz Prirodnjačkog muzeja u Rijeci.

Ono što je dobro u celoj priči je što Jadransko more i dalje pripada kategoriji najčišćih mora.

Što se tiče evropskog proseka, Hrvatska je u proseku bolja 10 odsto u odnosu na druge EU obale, rekla je je prof. dr. sc. Darija Vukić Lušić s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Sve je verovatnije da budući naraštaji neće znati za srdele i papaline, nego za, nama egzotične, primerke tropskih ribica, prenosi HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperatura mora u Dubrovniku juče je bila 29 stepena, samo dva stepena niža od temperature vazduha.

Pročitajte još:

Temperatura je jedan od glavnih regulatora svih biohemijskih procesa u živim organizmima, pa tako i životu u moru. Trend u svakom slučaju nije dobar. Nezabeleženi podatak do sada. Ako se ovako nastavi i ta temperatura prodre u dublje slojeve, svakako može izazvati stvarno velike posledice na živi svet, pre svega na organizme koji žive na morskom dnu. Oni su jako osetljivi. Ako visoka temperatura prodre u njihovo stanište, to je za njih smrt, rekao je Davor Lučić sa Instituta za more i priobalje, sa Univerziteta u Dubrovniku.

Kada je reč o novim vrstama koje u Jadran dolaze zbog zagrevanja mora, Lučić kaže da je to opasno jer su svi ti organizmi uljezi.

Sredozemno je pitomo, mirno more, bez opasnih organizama, ali od proboja Sueckog kanala i zbog klimatskih uslova kakvi su danas, tropske i suptropske vrste dolaze. Dolaze u ambijent koji je njihov domaći ambijent. To je takav trend zadnjih 30 godina. Pogotovo istočno Sredozemlje, odakle odlaze i u Jadransko more. Ima riba, planktonskih vrsta koje su se odomaćile, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BONUS VIDEO: Dr Bajec: Greška je ako kremu za sunce koristimo samo na plaži

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…