Nemac ogorčen cenama u Hrvatskoj: Za ručak skoro 100 evra

Letnja turistička sezona je počela, a iako su cene u Hrvatskoj, u poređenju sa nekim drugim evropskim gradovima, i dalje relativno prihvatljive za strance, uočava se njihov porast.

Turisti su prvenstveno iznenađenui cenama u pojedinim zadarskim hotelima i restoranima. Kako kaže ugostitelj Frane Prtenjača, sve je poskupelo za oko 2,5 evra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kafa je poskupela, kao i kolači, ali i ostala hrana. Iako je ponuda hrane pretežno domaća, u ponudi imamo i jela koja predstavljaju svojevrsni spoj tradicionalne i moderne kuhinje, što goste privlači“, rekao je Prtenjača, a prenosi Večernji list.

Relja Bencun, konobar iz jednog restorana, kaže da Nemci najviše posećuju njihov restoran, a potom Amerikanci i Rusi.

“Budući da nam dolaze stranci visoke platežne moći, cene su pristupačne jer je njihov standard i mnogo viši”, zaključio je Relja Bencun.

Iako je još uvek jeftinije nego u Amsterdamu, kaže jedan holandski par, uočili su ipak znatna poskupljenja u poređenju sa cenama tokom njihovog prethodnog boravka u Zadru.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Generalno je mnogo jeftinije nego u Holandiji, ali povećanje se i te kako uočava. Jeli smo picu i naručili smo piće, koštalo nas je nešto više od 22 evra. Kasnije smo još bili na večeri, činilo nam se da smo platili jako puno. Tu smo odseli u apartmanu, cena je čak pristupačna s obzirom na to da smo mislili da će biti mnogo više od onoga što smo na kraju platili”, kaže Holanđanin Kris.

Nemci nisu oduševljeni cenama. Dok je Tina iz Hamburga jela rižoto za 10,5 evra, Patrik je veoma ogorčen zbog cena u Hrvatskoj.

“Ovde smo samo jedan dan, odseli smo u apartmanu na Viru. Cene su grozne, bili smo u Hrvatskoj pre i tada je bilo puno jeftinije, sada je vrlo skupo, ove godine pogotovo. Na primer, platili smo ručak oko 93 evra, supruga, ja i dvoje dece, a ranije smo prolazili dosta jeftinije”, naglasio je Nemac Patrik za Zadarski.hr.

Pročitajte još:

Britanku Kejt cene nisu iznenadile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jele smo u nekoliko restorana u centru grada. Cene su slične onima u Londonu, možda je piće čak malo jeftinije. Ovde ćemo biti četiri dana u apartmanu, cena je 53 evra za noć”, istakla je Kejt. Italijan Lorenco kaže da u poređenju sa Londonom cene u Zadru nisu visoke. “London je skup, pa je u poređenju sa Zadrom ovde dosta jeftinije. U poređenju sa Rimom, cene su slične”, objašnjava Lorenco.

***

Bonus video: Albanija, Crna Gora, Hrvatska i Grčka: Letovanje van sezone jeftinije 30 posto

***

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…