Najveća misterija okeana: Šta se skriva na dnu Velike plave rupe

Proglašena je jednim od pet najboljih mesta za ronjenje u čitavom svetu.

Velika plava rupa je misterija okeana koja izgleda kao prolaz u drugi svet. Udaljena je oko 100 km od Belize Sitija, najvećeg grada male države na obali Karipskog mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika plava rupa ima više od 300 metara u prečniku, a duboka je oko 125 metara. Oblikovala se kao pećinski sistem u poslednjem glacijalnom razdoblju kad je nivo mora bio znatno niži. Nakon što je nivo okeana počeo da se povećava, pećina je potopljena, a krov se urušio, piše Pun kufer.

Brojna istraživanja navela su naučnike da počnu da istražuju povezanost između rupe i nestanka Maja, jednog od najcivilizovanijih indijanskih naroda domorodačke Amerike. Proučavajući naslage rupe i elemente u tragovima, zaključuju kako su velike suše potpuno uništile civilizaciju.

Slavni francuski istraživač Žak Kusto 1971. godine zabeležio je njenu dubinu i proglasio je jednim od pet najboljih mesta za ronjenje u čitavom svetu.

Pre nekoliko godina ekipa istraživača, među kojima je bio i njegov unuk Fabijen Kusto, kao i milijarder Ričard Brenson, krenula je u ekspediciju kako bi otkrila šta se nalazi na dnu.

Sonar je skenirao celu rupu kako bi se mogla napraviti prva 3D karta unutrašnjosti, a rezultat je fantastičan jer se prvi put mogu videti mineralne formacije i ostali detalji koje sadrži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od njih još nisu identifikovani, pa se još uvek istražuju, a istraživače je okupirao sloj sumporovodonika, crnilo u kojem nema ni kiseonika ni ikakvog života. Okeanografkinja Erika Bergman izrazila je iznenađenje čistoćom rupe, u kojoj su pronašli tek nekoliko komada plastike.

BONUS VIDEO: Predivni Bondi bazeni na Tihom okeanu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Facebook

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…