Najmanji i najlepši kanjon sveta – srpsko čudo prirode za koje turisti ne znaju

Za kanjon reke Jerme kod Pirota kažu da je najmanji na svetu, odnosno najuži, ali i da je jedan od najlepših.

Na pojedinim delovima stene su međusobno odvojene tek nešto više od metar. Divljina je prva asocijacija na ovaj predeo Srbije u pirotskom kraju. Tamo i dalje nema mnogo znatiželjnih turista, tim predelima i dalje vladaju divlji lepotani poput risa i surog orla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je pravo čudo brdovitog Balkana na jugoistoku naše zemlje za koje malo ko u Srbiji zna. Zbog toga je kanjon reke Jerme i dalje tajnovit i sačuvao je iskonsku lepotu. Kanjon Jerme svojim strmim liticama, koje na pojedinim deonicama deluju da će da se dodirnu, podsećaju na prave Termopile izmeštene baš u naš kraj sveta.

Kanjon Jerme se nalazi na oko 30 kilometara od Pirota, na tromeđi sa Dimitrovgradom i Babušnicom. Kanjon je najlepši u onom delu reke koji povezuje Asenovo kale i selo Vlasi, gde se može uživati u prelepom krajoliku dužine nekoliko kilometara.

Reka Jerma izvire u zoni Vlasinskog jezera i odatle teče severozapadno, prema susednoj Bugarskoj. Tu, kod sela Strezimirovca, odlazi u Bugarsku i pravi veličanstven tok prolazeći kroz Trnovsko ždrelo, a potom prelepo zaokreće i vraća se nazad u Srbiju. U tih 15 kilometara prolaska nazad, između visova Vlaških planina i Grebena usečen je kanjon Jerme, sa dva veličanstvena klanca Odorovsko i Vlaško ždrelo.

Asenovo kale je visoko 1.032 metara i vrh je obližnje planine Ruj. Ujedno je to i jedino mesto gde kanjon Jerme pruža dom surom orlu, a takođe jedina lokacija u Srbiju gde se može videti ova ptica, pišu na sajtu Avanturista.

Na liticama Asenovog kalea se nalaze ostaci srednjevekovnog utvrđenja za koje se smatra da ga je sagradio bugarski car Jovan Asen. Novija istraživanja su potvrdila da je to ipak utvrda koju je podigao Stefan Lazarević koja je kasnije pala u ruke Turaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Jedna od najvećih atrakcija je, svakako, Cediljka, simboličan naziv koji najbolje opisuje uski kanjonski usek koji jedva da doseže metar i po širine između dve strme strane koje se uzdižu iznad reke. S druge strane, brojne pećine, od kojih je najpoznatija Vetrena dupka, i Vetreno jezero upotpunjuju lepotu ovog kraja.

Sve do 1927. godine kanjon Jerme sa svojim liticama i klancima bio je gotovo neprohodan. Tek je za potrebe rudnika mrkog uglja “Rakita” izgrađena pruga uskog koloseka za prevoz radnika. Rudnik je zatvoren 60~ih godina prošlog veka, a na mesto pruge stiže asfaltni put čime je dolazak u ove krajeve olakšan.

Najzanimljiviji za planinare svakako je vrh Panica visok gotovo 1.500 metara, koji je najviša tačka Vlaške planine.
Koje sve mogućnosti pruža kanjon, koji se nalazi na tromeđi Pirota, Babušnice i Dimitrovgrada, vidi se već na ulazu. Samo putovanje ovim predelom predstavlja doživljaj po sebi jer raspored stena i uski prolazi ostavljaju utisak kao da nadalje nema prolaza.

Možda je baš to što je bilo tako teško do njega doći i očuvalo toliko prirodno bogatstvo, zbog koga je 2014. godine predeo oko Jerme i proglašen za specijalni rezervat prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovde su naučnici pronašli veliki broj biljnih vrsta, njih 887, što čini gotovo četvrtinu flore Srbije. Mnoge od njih su endemične ili rektilne, što će reći da su im potrebni specifični uslovi, te nastanjuju veoma mali broj područja, a 115 su na spisku zaštićenih vrsta, pišu Južne vesti.

Evidentirano je i 108 vrsta ptica, od kojih su najznačajnije suri orao, riđi mišar, jarebica kamenjarka, kao i specifična podvrsta vrane, žutokljuna galica. Od sisara najveću pažnju privlači je ris koji spada u ugrožene vrste u Evropi.
Osim flore i faune, posebnost kanjona su i same stene. One imaju veoma neobičan sastav, zbog koga i imaju tako specifičan oblik i formiraju krečnjačke figure, koje neodoljivo podsećaju na one u Đavoljoj varoši.

BONUS VIDEO: Gostilje – srpska dolina vodopada

***

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…