Najlepši primorski grad Evrope nalazi se – u Istri

Poznati časopis Conde Nast Traveller napravio je listu najlepših obalskih gradova Evrope, a na prvo mesto izbila je – Istra.

Rovinj je najlepši primorski grad u Evropi, a Conde Nast Traveller ga opisuje kao „gotovo ostrvo, gde je more uokvireno srednjevekovnim zidinama“ i prizorima koji liče na „audiciju za Antonionijev film“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Rik Džordan, jedan od autora časopisa, ne krije koliko je fasciniran hrvatskom obalom i brojnim hrvatskim primorskim mestima i gradovima, a prisetio se kako je slučajno kasnih osamdesetih putujući s prijateljem slučajno „otkrio“ Hrvatsku, tačnije Dubrovnik i Jadran.

“Meka, topla voda naspram slojevitih kraških stena… U kombinaciji sa ruševinama imperija, duhovima 20. veka, preklapajući prošlost i budućnost. Fasciniran, od tada se vraćam, obilazeći ostrva poput Hvara i Visa, a odnedavno iznova spuštam u Istru i grad Rovinj, gotovo ostrvo, gde je more uokvireno između srednjovjekovnih zidina i u koje djeca skaču kao na audiciji za Antonionijev film. Omiljena vožnja biciklom me vodi pored luke i zaokružuje krivinu zaliva obloženog šljunkom do mesta gde se obala zamagljuje u borove šume i male uvale, i vodi do ruševina kluba na plaži iz sedamdesetih, betonskih stolova za stoni tenis koji polako tonu u šiblje. Posle se vrati ma tanjir školjki i čašu vina u La Puntulini, gde se stolovi lelujaju na ivici stena, a more postaje srebrno u večernjoj svetlosti”, piše on.

Pored šarmantne Istre, na listi najlepših morskih destinacija u Evropi sledeća je Plage de Saleccia na Korzici, a treće je Favinjana ostrvo u Italiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***

Bonus video: Niko nije primetio da je gola prošetala plažom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Facebook

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…