Najlepša hrvatska uvala čuva „blago“ na dnu mora

Bez buke i gomile ležaljki, Zavratnica je jedna od hrvatskih uvala u kojoj još možete pronaći mir, ali i “blago” pod površinom mora.

Staze i vidikovac s kojeg puca pogled za pamćenje gradili su pre stotinak godina domaći stanovnici koji su dobro znali šta rade s kamenom i poznavali tajne gradnje suhozida. Tada je pristizala i aristokratija iz Praga i Beča kako bi se divila tom remek-delu prirode, piše Pun kufer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od najlepših u Hrvatskoj, uvala koja jednako fascinira iz vazduha i plićaka pripada Parku prirode Velebit, a podseća na minijaturu norveških fjordova. Zavratnica zaista ostavlja bez reči, a posetioci koji odluče da podele svoja iskustva hvale bistro more, prozivajući je „rajem na zemlji“ u kojem je sve, od mirisa do zvukova, baš savršeno.

Pročitajte još:

Zavratnica privlači i ronioce, koji dolaze da plove oko olupine koja „spava“ na oko 800 metara od plaže, na nekoliko metara dubine. Kad je vidljivost dobra, a more kristalno čisto, potopljeni ratni brod iz Drugog svetskog rata može se videti i s kopna.

Ulaz na Zavratnicu se plaća 30 kuna po osobi, što je oko 4 evra, a deca do sedam godina i domaće stanovništvo iz Zavratnice, Jablanca i Stinice ne plaćaju.

*

Tekst se nastavlja ispod oglasa

*

*

*

***

Bonus video: Korčula – biser Jadrana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…